Најновије актуелности

29. 5. 2024.

Реаговање ДРИ поводом текста који је објављен 27. маја 2024. године на порталу cins.rs под насловом „Мистериозни увоз СНС-а од скоро три милиона евра“

Државна ревизорска институција (ДРИ) реагује на текст који је објављен дана 27. маја 2024. године на порталу Центра за истраживачко новинарство Србије (cins.rs) под насловом „Мистериозни увоз СНС-а од скоро три милиона евра“.

23. 5. 2024.

Одржан билатерални састанак Државне ревизорске институције и Државног завода за ревизију Републике Северне Македоније

У Скопљу је данас одржан састанак поводом спровођења заједничке ревизије сврсисходности пословања на ком су учествовали др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор и Максим Ацевски, главни државни ревизор Државног завода за ревизију Републике Северне Македоније, са сарадницима.

22. 5. 2024.

Делегација ДРИ на конференцији у Скопљу поводом представљања резултата паралелне ревизије сврсисходности на тему спремности за спровођење Циљева одрживог развоја

Делегација Државне ревизорске институције (ДРИ), на челу са председником и генералним државним ревизором, др Душком Пејовићем, учествовала је на конференцији на којој су представљени резултати паралелне ревизије сврсисходности пословања „Спремност Републике Србије и Републике Северне Македоније за спровођење Циљева одрживог развоја (ЦОР), односно Агенде 2030 Уједињених нација“,  одржаној од 21. до 23. маја у Скопљу. 

21. 5. 2024.

ДРИ током маја започела ревизију 11 здравствених установа

Државна ревизорска институција (ДРИ),  у складу са Програмом ревизије за 2024. годину, започела је током маја поступак ревизије  финансијских извештаја и правилности пословања за 2023. годину код 11 здравствених установа.

17. 5. 2024.

Учешће делегације ДРИ на пролећном семинару ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине

Делегација Државне ревизорске институције (ДРИ) на челу са председником и генералним државним ревизором, др Душком Пејовићем, учествовала је на пролећном семинару ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине са темом „Питања енергетске безбедности“, одржаном од 14. до 17. маја у Валети, на Малти.

Државна ревизорска институција предала Народној скупштини Извештај о раду ДРИ за 2023. годину

Државна ревизорска институција предала Народној скупштини Извештај о раду ДРИ за 2023. годину

Објављено: 29. 3. 2024.

Државна ревизорска институција (ДРИ) доставила је данас Народној скупштини Републике Србије Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

Извештај о раду ДРИ за 2023. годину садржи информације о извршењу Програма ревизије за 2023. годину, о датим мишљењима, утврђеним налазима, ефектима ревизије, датим препорукама за измену прописа. Садржи и податке о реализацији финансијског плана, раду Савета, сарадњи са међународним и домаћим организацијама и другим активностима које је ДРИ реализовала у току године.     

 У 2023. години ДРИ је сачинила 306 извештаја о ревизији и 278 послеревизионих извештаја.

Током ревизија спроведених у 2023. години, државни ревизори утврдили су код субјеката ревизије грешке у финансијским извештајима у износу од 473 милијарде динара и неправилности у пословању у износу од 20 милијарди динара.

ДРИ је у 2023. години субјектима ревизије дала 3343 препоруке.

Најзначајнији ефекти, по износима, јесу евидентирањe имовине и обавеза од преко 247 милијарди динара, финансијски ефекти у виду уштеда и повећања прихода у износу од најмање 650,25 милиона динара. Значајни ефекти за грађане Републике Србије јесу и повећање броја деце која су добила услугу личног пратиоца  2023. године, у односу на 2021. годину, за 32 одсто (Град Београд и Град Крагујевац). Други значајни ефекти настали поступањем субјеката ревизије по датим препорукама су: доношење једног закона, измена и допуна одредби три закона, доношење две стратегије, пет акционих планова, осам уредби и 40 правилника.

Уз Извештај о раду ДРИ за 2023. годину, Државна ревизорска институција доставила је Народној скупштини и Извјештај о проведеној финансијској ревизији Државне ревизорске институције Републике Србије за период 1. 1. – 31. 12. 2023.  године у којем је дата позитивна оцена.

Извештај о раду ДРИ за 2023. годину можете пронаћи овде.