Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Објављено: 2. 7. 2024.

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

Др Пејовић је учесницима семинара представио и врсте ревизије које ДРИ спроводи, образложио поступак спровођења ревизије и истакао досадашње успехе и постигнућа највишег државног органа ревизије јавних средстава у Републици Србији.

„ДРИ је у 2023. години објавила 304 извештаја о ревизији, односно 582 извештаја укључујући послеревизионе извештаје. Ако овај број упоредимо са бројем извештаја из 2018. године, долазимо до податка да је у 2023. години у односу на 2018. годину број објављених извештаја повећан за 38 одсто, број ревидираних субјеката за 43 одсто, док је број запослених у ДРИ повећан за свега три одсто“, рекао је др Пејовић и додао да то представља резултате промена у начину спровођења ревизија у односу на претходни период.

Др Пејовић је нагласио да је ДРИ, од почетка свога рада до сада издала укупно 2 556 извештаја. Председник ДРИ је истакао да се ефекти ревизије огледају у уштедама које износе 11,45 милијарди динара, ефективности уложених средстава 2,4 динара по уложеном динару, извршеном евидентирању имовине и обавеза у вредности од 1,92 билиона динара, као и  повећању  активе у билансу стања Републике Србије 13 пута, у билансу стања Града Београда 12,5 пута, у билансу стања АП Војводине 16,4 пута, и у билансу стања Града Новог Сада за 17 пута.

Циљ семинара био је да се новоизабрани народни посланици упознају са овлашћењима Народне скупштине у вршењу контролне функције независних државних органа у њеној надлежности.