Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

За ДРИ висока оцена у међународном истраживању о отворености буџета

За ДРИ висока оцена у међународном истраживању о отворености буџета

Објављено: 30. 5. 2024.

„Резултати међународног истраживања о отворености буџета за 2023. годину показали су да је рад ДРИ један од најзначајнијих позитивних фактора који доприносе отворености и надзору над буџетом институција“, изјавио је др Душко Пејовић, председник ДРИ и генерални државни ревизор.

Према последњем објављеном међународном истраживању „Индекс отворености буџета“, Србија је добила 51 поен од могућих 100 и налази се на 55. месту од 125 земаља, што је сврстава у земље са „ограниченом транспарентношћу буџета“, саопштила је Транспарентност Србија.

Оцене за Србију су изнад светског просека, који износи 45 једино у категорији надзора буџета – 56, иако је и та оцена у рангу „ограничена отвореност буџета“. По оцени Транспарентности Србије, на релативно добар резултат у овој категорији пресудно је  утицала обухватност ревизија Државне ревизорске институције - 83 од могућих 100 поена, што се на скали оцењивања оцењује највишом оценом „адекватно“.

Напредак од пет поена у односу на претходно истраживање из 2021. године, када је Србија имала 46 поена и била на 59. месту, остварен је искључиво због чињенице да је Фискална стратегија донета на време, односно у складу са роком из Закона о буџетском систему.      

Извештај за Републику Србију за 2023. годину можете преузети на следећем линку https://internationalbudget.org/open-budget-survey/country-results/2023/serbia.   

Илустрација преузета и преведена из публикације (стр.9): open-budget-survey-serbia-2023-en.pdf (internationalbudget.org)