Најновије актуелности

8. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст који је објављен на порталу autonomija.info под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу autonomija.info 6. јула 2024. године, под називом „Најмање 600.000 људи у апсолутном сиромаштву“, у коме су изнете нетачне тврдње.

3. 7. 2024.

Реаговање ДРИ на текст Радио Слободна Европа који је објављен под насловом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“

Државна ревизорска институција реагује на текст који је објављен на порталу Радио Слободна Европа 1. јула 2024. године под називом „Донације за десничарске организације из Управе Србије за дијаспору коју је водио Арно Гујон“, у коме су изнете нетачне тврдње.

2. 7. 2024.

Новоизабрани народни посланици Републике Србије упознати са надлежностима ДРИ

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, на уводном семинару који је Народна скупштина, у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и  Вестминстерском фондацијом за демократију одржала 30. јуна и 1. јула у Шапцу, представио је народним посланицима актуелног сазива Народне скупштине Републике Србије, који први пут врше ту функцију, правни оквир и надлежности, организациону структуру, историју и развој ДРИ.

1. 7. 2024.

Представник ДРИ учествовао на ЕУРОСАИ конференцији за младе у Варшави

Јован Дабовић, самостални саветник у Сектору 5 учествовао је на 6. конференцији Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) за младе одржаној од 24. до 28. јуна у Варшави, Република Пољска.

26. 6. 2024.

Др Пејовић представио Извештај о раду ДРИ за 2023. годину члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, је дана 25. јуна 2024. године у Народној Скупштини Републике Србије, представио члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Извештај о раду ДРИ за 2023. годину.

Представници ДРИ учесници четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина

Представници ДРИ учесници четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина

Објављено: 12. 6. 2024.

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор, представио је данас налазе, закључке и препоруке из Извештаја о ревизији сврсисходности пословања „Ефикасност коришћења пољопривредног земљишта у државној својини“ током четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина, који је онлајн организовала врховна ревизорска институција Летоније, председавајућа ЕУРОСАИ Радном групом за ревизију општина.

Стефановић је истакао да је ревизија, коју је ДРИ спровела током 2022. године показала да надлежни органи нису обезбедили ефикасно коришћење пољопривредног земљишта у државној својини, што је довело до тога да закупци улазе у посед и након отпочињања агроекономске године, а за пољопривреднике то значи немогућност избора културе коју ће сејати, док се пољопривредно земљиште у државној својини за то време не обрађује.           

„Циљ ревизије сврсисходности пословања био је да се испита да ли се ефикасно користи пољопривредно земљиште у државној својини и то – доношењем планских докумената, свеобухватном и ажурном евиденцијом, давањем у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта, као и одговарајућом контролом“, рекао је Стефановић.

Субјекти у овој ревизији били су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде,  Управа за пољопривредно земљиште и градови Зрењанин и Вршац.           

Испред Државне ревизорске институције скуп су пратиле овлашћена државна ревизорка, Нада Тошић и виша саветница у ревизији, Ђурђа Ковачевић.           

Централна тема четвртог мастеркласа односила се на ревизије спроведене у вези са управљањем шумским ресурсима и пољопривредним земљиштем у општинама. Осим ДРИ Републике Србије, искуство у вези са наведеним темама поделиле су и ВРИ Бугарске и Летоније.           

Мастерклас је организован са циљем да створи окружење за размену информација о методолошким питањима. Овакав скуп представља прилику за испуњење мисије ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију општина (ЕУРОСАИ ТФМА) – формирање отворене платформе за размену најбољих пракси и искустава у циљу побољшања квалитета, продуктивности и вредности процеса ревизије.