Најновије актуелности

17. 6. 2024.

Наставак обука у оквиру реализације Посебног програма стручног усавршавања запослених у ДРИ за 2024. годину

Планирање ревизија, ревизијска документација, писање извештаја о ревизији, као и прикупљање доказа за писање пријава биле су теме предавања које су врховни државни ревизори, Ивица Гавриловић и Жељко Мотић, овлашћени државни ревизори, Слободан Мијаиловић и Зоран Степановић и секретар Институције, Маја Лакићевић одржали за запослене у Државној ревизорској институцији (ДРИ), у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

13. 6. 2024.

Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе

Врховна државна ревизорка у Сектору број 2, Стојанка Миловановић, одржала је данас презентацију „Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе – налази и препоруке у процесу планирања јавних набавки“ на радионици која је окупила бројне службенике за јавне набавке запослене у јединицама локалне самоуправе.

12. 6. 2024.

Представници ДРИ учесници четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор, представио је данас налазе, закључке и препоруке из Извештаја о ревизији сврсисходности пословања „Ефикасност коришћења пољопривредног земљишта у државној својини“ током четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина, који је онлајн организовала врховна ревизорска институција Летоније, председавајућа ЕУРОСАИ Радном групом за ревизију општина.

10. 6. 2024.

ДРИ укључена у глобалну иницијативу „Климатски скенер“

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор и Јелена Ивковић, виша саветница у ревизији, учествовали су од 3. до 7. јуна на радионици  за имплементацију алата „Климатски скенер“, коју је у Прагу одржала Врховна ревизорска институција (ВРИ) Бразила уз подршку ВРИ Чешке Републике, као и међународних стручњака.

6. 6. 2024.

Учешће делегације ДРИ на Другом састанку ЕУРОСАИ Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену

Делегација Државне ревизорске институције, на челу са др Душком Пејовићем, председником и генералним државним ревизором, учествовала је на Другом састанку Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ), одржаном 4. и 5. јуна у Будимпешти.

Одржан састанак Пододбора за економска и финансијска питања и статистику

Одржан састанак Пододбора за економска и финансијска питања и статистику

Објављено: 6. 12. 2023.

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, обратио се данас представницима Европске комисије и изнео ажуриране информације у вези са екстерном ревизијом на састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику за праћење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) Републике Србије Европској унији (ЕУ), одржаном у Београду.

У оквиру напретка оствареног у области екстерне ревизије, генерални државни ревизор известио је надлежне представнике Европске комисије о најновијим дешавањима из надлежности Државне ревизорске институције.

Представљајући главне елементе новог Стратешког плана ДРИ за период 2024–2028. године, др Пејовић је рекао да сe, за сада, планирани циљеви односе на добро управљање јавним средствима ради остваривања највећих користи за грађане, затим, на остваривање резултата у роковима и квалитетно, уз непрестано побољшање ефикасности у раду, као и на очување угледa и јачања утицаја ДРИ кроз сарадњу и комуникацију са заинтересованим странама.

ДРИ је, како је рекао др Пејовић,  до 2019. године спроводила комбиноване ревизије финансијских извештаја и правилности пословања, али од тада ревизију правилности пословања спроводи као самосталну ревизију.

„Ревизије правилности пословања спроводимо на основу процене ризика како бисмо обухватили области пословања са потенцијално највећим неправилностима. Како бисмо и спровођење ове ревизије и прикупљање података за прекршајне пријаве учинили ефикаснијим, у тимове за ревизију укључујемо и правнике који су до сада били на радним местима правне подршке“, истакао је др Пејовић.

Др Пејовић је подсетио да ДРИ од прошле године спроводи комбиноване ревизије правилности и сврсисходности пословања на нивоу групација потенцијалних субјеката. „Циљ спровођења ове врсте ревизија је препознавање неправилности које се понављају код различитих субјеката ревизије“, поручио је др Пејовић.

Када је реч о ревизијама сврсисходности пословања, ДРИ је у 2014. години имала један тим за ову врсту ревизије, два тима од 2016. године, док је у 2019. години имала 12 тимова за ревизију сврсисходности пословања. У 2020. тај број је порастао на 13, док је 2021. године ДРИ имала 14 ревизорских тимова који су извршили 14 ревизија сврсисходности пословања, као и у 2022. години, што је седам пута више у односу на две ревизије сврсисходности пословања спроведене у 2018. години. У 2023. години, ДРИ је спровела 17 ревизија сврсисходности пословања, а 2024. године у плану је 19 ревизија.

На састанку су учествовали и представници осталих државних органа у области економских и финансијских питања и статистике, попут Министарства финансија, Народне банке Србије и Министарства за унутрашњу и спољну трговину.