Најновије актуелности

17. 6. 2024.

Наставак обука у оквиру реализације Посебног програма стручног усавршавања запослених у ДРИ за 2024. годину

Планирање ревизија, ревизијска документација, писање извештаја о ревизији, као и прикупљање доказа за писање пријава биле су теме предавања које су врховни државни ревизори, Ивица Гавриловић и Жељко Мотић, овлашћени државни ревизори, Слободан Мијаиловић и Зоран Степановић и секретар Институције, Маја Лакићевић одржали за запослене у Државној ревизорској институцији (ДРИ), у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу.

13. 6. 2024.

Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе

Врховна државна ревизорка у Сектору број 2, Стојанка Миловановић, одржала је данас презентацију „Ревизија јавних набавки у јединицама локалне самоуправе – налази и препоруке у процесу планирања јавних набавки“ на радионици која је окупила бројне службенике за јавне набавке запослене у јединицама локалне самоуправе.

12. 6. 2024.

Представници ДРИ учесници четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор, представио је данас налазе, закључке и препоруке из Извештаја о ревизији сврсисходности пословања „Ефикасност коришћења пољопривредног земљишта у државној својини“ током четвртог мастеркласа о методолошким питањима у ревизији општина, који је онлајн организовала врховна ревизорска институција Летоније, председавајућа ЕУРОСАИ Радном групом за ревизију општина.

10. 6. 2024.

ДРИ укључена у глобалну иницијативу „Климатски скенер“

Никола Стефановић, овлашћени државни ревизор и Јелена Ивковић, виша саветница у ревизији, учествовали су од 3. до 7. јуна на радионици  за имплементацију алата „Климатски скенер“, коју је у Прагу одржала Врховна ревизорска институција (ВРИ) Бразила уз подршку ВРИ Чешке Републике, као и међународних стручњака.

6. 6. 2024.

Учешће делегације ДРИ на Другом састанку ЕУРОСАИ Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену

Делегација Државне ревизорске институције, на челу са др Душком Пејовићем, председником и генералним државним ревизором, учествовала је на Другом састанку Пројектне групе за користи и методологије ревизије у реалном времену Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ), одржаном 4. и 5. јуна у Будимпешти.

Највише руководство ДРИ одржало предавања за представнике здравствених установа

Највише руководство ДРИ одржало предавања за представнике здравствених установа

Објављено: 31. 5. 2024.

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић и врховни државни ревизор Сектора 3, Жељко Мотић, одржали су 30. маја предавања на саветовању које је Комора здравствених установа Србије, под називом „Здравље за све – приоритети и перспективе“, организовала на Златибору.

Др Душко Пејовић представио је налазе у ревизији правилности и сврсисходности пословања: „Правилност и ефикасност поступака набавки у домовима здравља“, коју је ДРИ спровела током прошле године код  девет домова здравља.

Како је рекао др Пејовић, здравствена делатност, којом се обезбеђује здравствена заштита грађана, могла би бити организована на ефикаснији начин, када би домови здравља доследно спроводили све радње у фази планирања набавки, обезбедили контролу у свим фазама поступака набавке и применили одредбе закона за све набавке код којих није постојао разлог за изузеће од примене закона.

У циљу постизања веће ефикасности у поступцима набавки, ДРИ је домовима здравља дала укупно 77 препорука.

Жељко Мотић, врховни државни ревизор Сектора 3, представио је искуства ДРИ у ревизијама финансијских извештаја и правилности пословања здравствених установа спроведеним у 2023. године. Током презентације, Мотић је говорио и о критеријумима у ревизији правилности и сврсисходности пословања на тему „Расходи за запослене и лица ангажована ван радног односа у домовима здравља“, коју ДРИ спроводи ове године код 12 домова здравља.

На тродневном саветовању су учествовали бројни представници здравствених установа из целе Србије којима су представљене најактуелније теме у вези са здравственом заштитом као што су, између осталих, „Актуелности у здравственом систему Србије“, „Дигитализација у здравственом систему Србије“, „Мотивација запослених у здравству и равномерна распоређеност/доступност кадра – искуства из региона“.