Održana radionica za strateško i godišnje planiranje revizije svrsishodnosti i merenje učinka

03. oktobar 2019. godina
Održana radionica za strateško i godišnje planiranje revizije svrsishodnosti i merenje učinka

Rukovodstvo Državne revizorske institucije (DRI) nastavlja sa radom na sprovođenju Strateškog plana za period od 2019. do 2023. godine u okviru radionice koja je organizovana u periodu od 30. spetembra do 2. oktobra. Stručnjak vrhovne revizorske institucije Sjedinjenih Američkih Država – Kancelarije za odgovornu vlast(GAO), Stiven Koldvel i direktorka Projekta za odgovornu vlast (GAI) Džeklin Vilijams Bridžers održali su radionicu u vezi sa strateškim i godišnjim planiranjem i merenjem učinka revizije svrsishodnosti. Predsednik DRI, potpredsednica, članovi Saveta, vrhovni državni revizori, Sektor za metodologiju i razvoj i vođe timova za reviziju svrsihsodnosti poslovanja diskutovali su tokom radionice o metodologijama za uspostavljanje mera učinka.

Razmatrane su uzročno-posledične veze između revizija i finansijskih i nefinansijskih koristi koje su proistekle iz mera koje su organi javnog sektora preduzeli radi sprovođenja preporuka datih od strane DRI. Učesnici na radionici su diskutovali o standardima za potvrđivanje i vremenskom periodu u okviru kog bi trebalo da se izračunavaju koristi ostvarene njihovim radom.

Državna revizorska institucija će do kraja ove godine objaviti 12 izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja. Neke od ovogodišnjih revizija svrsishodnosti poslovanja odnose se na efikasnost informacionog sistema kod određenog korisnika, prevenciju poplava, obezbeđivanje konkurencije u postupku centralizovanih javnih nabavki, upravljanje vodovodnom infrastrukturom, dostupnost i ispravnost vode za piće, upravljanje industrijskim otpadom, efektivnost podsticaja u stočarstvu, davanje u zakup poslovnog prostora u svojini jedinica lokalne samouprave.

Generalni državni revizor i predsednik Državne revizorske institucije dr Duško Pejović istakao je da su značajne aktivnosti na reorganizaciji Institucije i promene u internim procedurama, koje su bile praćene povećanjem broja revizija svrsishodnosti poslovanja sa dve u prethodnom periodu na dvanaest u 2019. godini, omogućile Instituciji da sveobhvatnije sagleda ekonomičnost, efikasnost i efektivnosti rada javne uprave. Jačanje kapaciteta i povećanje broja revizija svrsishodnosti predstavljaju strateško opredeljenje Institucije. Sprovođenje revizija svrsishodnosti inicira promene u sistemu, menja uzroke koji dovode do nepravilnosti, utiče na transparentnost javnih sredstava i utiče na povećanje odgovornosti u javnom sektoru, isticao je ranije dr Pejović.

Radionica je organizovana u okviru Projekta za odgovornu vlast (GAI) koji Državna revizorska institucija realizuje u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).