Izveštaji o reviziji svrsishodnosti predstavljeni u Nišu

12. februar 2019. godina
Izveštaji o reviziji svrsishodnosti predstavljeni u Nišu

Generalni državni revizor i predsednik Državne revizorske institucije dr Duško Pejović predstavio je akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva, medijima, predstavnicima gradske uprave u Gradu Nišu nalaze dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Subvencije jedinica lokalne samouprave javnim preduzećima“ i „Protivgradna zaštita u Republici Srbiji“.

Ova konferencija služi da akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva, medijima, predstavnicima gradske uprave, subjektima revizije, i pre svega, građanima približimo naše nalaze i zaključke. Da svi koji se opredeljuju za dodelu subvencija više razmišljaju kako će da je dodele, nego da dodele. Jer smo prilikom dodele imali niz potpuno nelogičnih situacija. Nekim preduzećima dodeljivane su subvencije, a ta preduzeća su ostvarila dobit koja je veća od tih subvencija. To znači da im subvencija nije ni bila potrebna, rekao je dr Pejović.

On je dodao da se na osnovu revizija daju preporuke jedinicama lokalnih samouprava kako da na efikasan način koriste novac iz gradskog, odnosno opštinskog budžeta.

Akcenat nije na podnošenju prijava protiv jedinica lokalnih samouprava, već na tome da se one na osnovu naših preporuka usmere da racionalnije troše novac i da vode računa o uštedama. Nakon analiziranja situacije, ako bude potrebe, mogu biti podnete i prijave, poručio je dr Pejović.

Kada je reč o zaključcima Izveštaja o reviziji svrsishodnosti „Protivgradna zaštita u Republici Srbiji“, generalni državni revizor je naglasio da Republički hidrometeorološki zavod ne obezbeđuje na adekvatan način zaštitu poljoprivrednih proizvoda.

Preporučili smo zavodu na koji način može adekvatnije da planira sredstva za nabavku i distribuciju protivgradnih raketa, kao i to kako da se bolje organizuju strelci. Takođe, preporuka Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je da poboljša propise i uredi ovu oblast, jer pojedina zakonska rešenja datiraju iz sedamdesetih godina prošlog veka, zaključio je dr Pejović.

Održavanje konferencija je podržao projekat „Unapređenje finansijske odgovornosti institucija Republike Srbije kroz eksternu reviziju“ u okviru Fonda za dobru upravu (GGF) kroz koji Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža reformsku podršku Republici Srbiji.