Државна ревизорска институција

Свечано отворен први Центар за обуку Државне ревизорске институције

27. јануар 2022. година
Свечано отворен први Центар за обуку Државне ревизорске институције

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор др Душко Пејовић свечано је данас у Београду отворио први Центар за обуку Државне ревизорске институције.

Државној ревизорској институцији, и мени као њеном председнику, је изузетна част да данас отварамо први Центар за обуку Институције. То чинимо данас, на Савиндан, којим се обележава успомена на Светог Саву, великог српског просветитељa, рекао је др Пејовић.

ДРИ је потребан сопствени центар за обуку, јер усавршавање и едукација ревизора гарантује изврсност у раду и унапређењу ревизорских производа, поручио је др Пејовић.

Изразио бих захвалност Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД) на успешном партнерству које смо изградили током реализације Пројекта за одговорну власт (ГАИ), а део сарадње представља и реновирање и опремање овог Центра, рекао је др Пејовић и подсетио на чврсте и дуготрајне односе и сарадњу Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

По речима др Пејовића, пројекат је у претходне четири године подржао ДРИ у значајним областима, као што су мерење учинка и праћење спровођења препорука, ревизије сврсисходности пословања, укључујући и обуку за предаваче, извештавање у областима високог ризика, унапређење методологије за праћење ефеката ревизија.

По речима др Пејовића, ДРИ повећава број извештаја о ревизији правилности пословања и ревизији сврсисходности пословања, а истовремено смањује извештаје о ревизији финансијских извештаја.

Приближавамо се ситуацији да ћемо ускоро, на годишњем нивоу, објављивати 60 одсто извештаја о ревизији правилности пословања и ревизији сврсисходности пословања, а 40 одсто извештаја о ревизији финансијских извештаја, истакао је др Пејовић.

Како је нагласио др Пејовић, у Извештају о СИГМА оцени принципа јавне управе Републике Србије за 2021. годину екстерна ревизија је најбоље оцењена област у Србији и то оценом 4.5 у односу на највишу оцену која износи 5.0, са највећим напретком у односу на 2017. годину када је оцењена са 3.5.

У области екстерне ревизије, односно показатеља који се односи на ефективност система екстерне ревизије, Србија је далеко испред регионалног просека у наведеној области који износи око 3.3, истиче се у СИГМА Извештају. Оцене у другим областима у Србији крећу се од 3.0. до 3.6, објаснио је др Пејовић.

Када је реч о Извештају о оцени јавне потрошње и финансијске одговорности (ПЕФА), Државна ревизорска институција је остварила оцену А у три димензије (обухват ревизије и стандарди; одговор на извештаје екстерне ревизије; независност ДРИ) и оцену Б у једној димензији- подношење извештаја о ревизији законодавној власти, истакао је др Пејовић.

Директорка Пројекта за одговорну власт (ГАИ) Џеклин Вилијамс-Бриџерс је похвалила посвећеност свих ревизора да уче и примењују нове вештине и знања у својим свакодневним пословима, марљиво радећи на јачању надзора над јавном потрошњом у Србији.

Директорка Канцеларије за демократски и економски развој мисије УСАИД-а Шенли Пинчоти је препознала значај сарадње са Државном ревизорском институцијом и најавила још пет година подршке УСАИД-а.

Отварању Центра присуствовали су Савет и секретар ДРИ, врховни државни ревизори и вође тимова, као и руководилац пројекта Милена Јеноваи.

Током протекле четири године подршке и техничке помоћи Државној ревизорској институцији, ГАИ пројекат је подржао обуку више од 200 ревизора за ревизију сврсисходности пословања, радио са руководством ДРИ и ревизорима на побољшању и усвајању више политика, механизама, методологија евалуације за подршку ширењу ревизије сврсисходности у целој Институцији. Током пројекта размењена су и искуства са америчким ревизорима у областима процене ризика и стратешког планирања; методологија истраживања и аналитике података; процене ризика од преваре; уверавања у квалитет ревизије; мерења ефеката; праћења спровођења препорука; извештавања и комуникација са различитим заинтересованим странама. ГАИ пројекат је обезбедио и обуку за предаваче и припремио материјале за скоро 40 обука за ревизију сврсисходности, методологију и анализу података.