Државна ревизорска институција

Одговорно управљање јавним финансијама у кризним временима

20. септембар 2022. година
Одговорно управљање јавним финансијама у кризним временима

На конференцији под називом „Одговорно управљање јавним финансијама у кризним временима“, током које су представљени најзначајнији резултати трогодишње иницијативе за подршку реформи управљања јавним средствима, др Душко Пејовић, председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор је нагласио да на развој ДРИ директно утиче дигитализација целог друштва.


Што је више докумената и информација у електронском облику, тада можемо брже и ефикасније доћи до њих и брже одрадити анализе потребне за спровођење ревизија, поручио је др Пејовић.


По речима др Пејовића, у последње четири године, ДРИ је значајно модернизована.


Од Институције која је спроводила само комбиноване ревизије финансијских извештаја и правилности пословања, од којих је 40 одсто било ревизија мањег обима, односно саставних делова, постали смо савремена Институција која спроводи све врсте ревизија са сталним растом ревизија пословања, односно ревизија правилности и ревизија сврсисходности пословања, рекао је др Пејовић.


Број ревизија сврсисходности пословања, по речима др Пејовића, је вишеструко увећан.


У последњих 1000 извештаја, увећали смо број извештаја сврсисходности пословања скоро седам пута. Издали смо, у последње четири године 41 извештај о сврсисходности пословања од укупно 47, колико је до сада објављено, истакао је др Пејовић и додао да се ове године очекује објављивање 14 извештаја о ревизији сврсисходности пословања и 26 извештаја о ревизији сврсисходности и правилности пословања. Како је нагласио, теме којима се ДРИ бави у ревизијама сврсисходности пословања се одређују на основу процене ризика и покривају све области у друштву од социјалне заштите до образовања.


У наредном периоду Државна ревизорска институција, која је већ сада најразвијенија у региону, биће модерна европска институција, са квалитетно обученим и искусним запосленима који у свом раду користе најсавременије алате, у потпуности дигитализована, изјавио је др Пејовић и додао да ће ревизије правилности и сврсисходности пословања имати највећа чешћа у укупно спроведеним ревизијама.


Догађај су званично отворили Карин МекДоналд, шефица Групе за развојну сарадњу Шведске агенције за развој и сарадњу (СИДА) и Јакуп Бериш, стални представник УНДП-а у Србији.

У дискусији, одржаној током конференције, о актуелним изазовима у области јавних финансија, поред др Душка Пејовића, учествовали су и Споменка Вирцбургер, помоћница министра финансија, Снежана Величковић, помоћница директора Пореске управе, Никола Тарбук, генерални секретар Сталне конференције градова и општина и Александар Прица, председник управног одбора невладине Асоцијације ДУГА из Шапца.

Конференцији су, испред ДРИ, присуствовали врховни државни ревизор Ивица Гавриловић, секретар Институције Милена Милинковић и начелник Службе за међународну сарадњу и односе с јавношћу Ива Василић Миљић.

Овим догађајем је званично обележен завршетак пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“ који је, уз финансијску подршку Владе Шведске, спровео УНДП у партнерству са Министарством финансија, Пореском управом, Државном ревизорском институцијом, Канцеларијом за јавне набавке, Сталном конференцијом градова и општина, локалним самоуправама, те представницима цивилног друштва и медија.