Државна ревизорска институција

Дигитализација поступка ревизије почетком 2022. године

04. новембар 2021. година
Дигитализација поступка ревизије почетком 2022. године

Систем за аутоматизовано дигитално спровођење и праћење поступка ревизије, који ће Државна ревизорска институција увести од јануара 2022. године, унапредиће квалитет и убрзати поступак ревизија, изјавио је данас др Душко Пејовић, предеседник ДРИ и генерални државни ревизор.

На скупу који је одржан у хотелу „Метропол“ у Београду, поводом представљања овог система, др Пејовић је нагласио да ће увођењем новог софтвера ДРИ бити први или међу првим државним органима у Републици Србији који ће дигитализовати своје поступке од почетка до краја.

У току је завршна фаза у изради овог софтвера, а то је финално тестирање и обука за коришћење система за државне ревизоре која се одвија у току ове недеље, истакао је др Пејовић и додао да државни ревизори имају прилику да упознају све функционалности система и стекну основе за рад на њему.

Како је нагласио, увођење новог софтвера за спровођење и праћење поступка ревизије олакшаће планирање ревизија, обезбедиће базу података свих субјеката ревизије, биће омогућено праћење тока ревизије, затим, статуса препорука, и пријава, као и електронско управљање документима у ревизији.

Планирани напредак у раду ДРИ који се односи на повећање обухвата и квалитета ревизије, омогућиће ревизију већег броја субјеката који ће добити препоруке по којима треба поступити, рекао је др Пејовић и додао да ће поступање субјеката по препорукама и повећања утицаја екстерне ревизије допринети транспарентности и стабилности целокупног система јавних финансија.

Генерални државни ревизор се захвалио Програму Уједињених нација за развој (УНДП) и Шведској агенцији за међународни развој и сарадњу (СИДА), уз чију подршку се уводи систем, у оквиру пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“.

У сарадњи са УНДП-ом и СИДА-ом, ДРИ је значајно унапредила своје ревизорске капацитете, поручио је др Пејовић.

Карин МекДоналд, шефица Групе за развојну сарадњу, Шведске агенције за међународни развој и сарадњу је нагласила да је Државна ревизорска институција оспособљена да спроводи сложене ревизије које су у потпуности у складу са најбољом праксом и међународним стандардима.

Добра контрола јавних финансија и боље коришћење јавних средстава доприносе административним реформама у Србији, бољем управљању јавним финансијама, бољој транспарентности и борби против корупције, нагласила је МекДоналд.

Шведска је препознала значај реформи у Србији и одлучила да пружи финансијску подршку овом програму, као део нашег општег циља да подржимо реформе и приближавање Србије Европској унији, рекла је МекДоналд.

Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу је истакао да ће систем који уводи ДРИ допринети квалитету и ефикасности рада Институције.

Државна ревизорска институција представља прави пример како би једна институција требало да спроведе дигитализацију, рекао је доц. др Јовановић.

Уз подршку Владе Шведске, УНДП је помогао Државној ревизорској институцији да уведе први софтвер направљен према потребама државних ревизора, са циљем да олакша и унапреди израду извештаја о ревизији. Нови систем за управљање ревизијом ће омогућити бољи надзор над трошењем јавних средстава у Републици Србији, у складу са највишим међународним стандардима. На тај начин допринеће да буџетски корисници одговорније и транспарентније користе јавна средства, како би грађани који издвајају новац за порезе, заузврат добили квалитетне и правовремене јавне услуге”, рекла је Франсин Пикап, стална представница УНДП у Србији.

Саша Гавриловић, директор фирме „Nextsense“, која уводи систем за аутоматизацију поступка ревизије, представљајући функциналности софтвера, је нагласио да ће овај систем омогућити мобилност, транспарентност и одговорност у раду ДРИ.

Увођење система за аутоматизовано дигитално спровођење и праћење поступка ревизије једна је од активности у оквиру пројекта „Платформа за одговорно управљање јавним финансијама“, који финансира Влада Шведске, а спроводи УНДП. Циљ ове иницијативе је унапређење рада институција надлежних за спровођење реформе јавних финансија.