Učešće DRI na 3. EUROSAI ASOSAI zajedničkoj konferenciji

15. mart 2019. godina
Učešće DRI na 3. EUROSAI ASOSAI zajedničkoj konferenciji

Delegacija Državne revizorske institucije, na čelu sa predsednikom i generalnim državnim revizorom dr Duškom Pejovićem, učestvovala je na 3. EUROSAI ASOSAI zajedničkoj konferenciji, održanoj 11-14. marta u Jerusalimu, u organizaciji VRI Izraela. Na konferenciji sa temom „Novonastala pitanja i vanredne situacije“ učestvovalo je 44 VRI iz Evrope i Azije, kao i generalni sekretarijat Međunarodne organizacije VRI (INTOSAI), odnosno 21 predsednik VRI i više od 130 delegata. Takođe, ovim međunarodnim skupom obeleženo je i 70 godina postojanja VRI Izraela. Pored predsednika dr Duška Pejovića, delegaciju DRI činile su i potpredsednica Institucije dr Bojana Mitrović, članica Saveta Ljiljana Dimitrijević i načelnica Službe za međunarodnu saradnju i odnose sa javnošću Iva Vasilić Miljić.

U okviru raznovrsnog programa, održano je i 12 radionica o pitanjima poput revizorske analize podataka u eri velikih podataka, revizije vanrednih situacija u realnom vremenu, radnoj snazi u 2030. godini, upravljanju nacionalnim vanrednim stanjem, povećanju životnog veka i penzionim planovima i pitanjima informacionih tehnologija.

Održane su i tri tematske sesije o ciljevima održivog razvoja i različitim oblastima revizije, konceptima sajber i IT bezbednosti za VRI i reviziji upravljanja katastrofama. Četiri gostujuća govornika pojasnili su izraelske startapove, Vladine podsticaje za inovacije, sajber vanredne situacije i mega trendove 21. veka.

Posebna plenarna sesija na kojoj su učestvovali šefovi delegacija bavila se pitanjem revizije upravljanja sistemom za stara lica sa demencijom, etikom u digitalnom svetu, e-upravom i digitalizacijom javnog sektora i pristupima u IT reviziji i bezbednosti internih informacija.

Poslednji dan konferencije pružio je priliku za profesionalnu posetu međunarodnom aerodromu „Ben Gurion“ u Tel Avivu, Centru za mir i inovacije Šimona Peresa i fabrici za obradu otpadnih voda i desalinizaciju vode.

Ova jedinstvena konferencija, čiji je domaćin bila VRI Izraela – aktivna članica i Evropske organizacije VRI (EUROSAI) i Azijske organizacije VRI (ASOSAI), predstavljala je odličnu priliku za razmatranje ideja i razmenu znanja sa kolegama iz VRI koje pripadaju ovim dvema regionalnim organizacijama. Učesnici su imali izuzetnu priliku da čuju šta neki od najboljih eksperata imaju da kažu na temu različitih izazova sa kojima moramo da se suočimo kada je reč o novonastalim pitanjima i vanrednim situacijama, uključujući i najbolje revizijske prakse, kapacitete i potrebne alate.

Saradnja između EUROSAI i ASOSAI pokrenuta je 2011. godine, kada je održana prva zajednička konferencija na temu „Izazovi za obezbeđivanje transparentnosti i odgovornosti u finansijskom upravljanju u javnom sektoru“ u Istanbulu. Tom prilikom potpisan je i Memorandum o razumevanju između EUROSAI i ASOSAI, kojim su uspostavljeni glavni pravci buduće saradnje između ove dve organizacije. Druga EUROSAI ASOSAI zajednička konferencija održana je u Moskvi 2014. godine pod temom „Naučene lekcije iz usvajanja Međunarodnih standarda VRI (ISSAI) i njihove buduće implikacije“.

Učešće delegacije DRI na 3. EUROSAI ASOSAI zajedničkoj konferenciji podržao je projekat „Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama“, koji sprovode Državna revizorska institucija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Švajcarske.