Svečano dodeljena 59 sertifikata o sticanju revizorskog zvanja državni revizor

07. mart 2019. godina
  Svečano dodeljena 59 sertifikata o sticanju revizorskog zvanja državni revizor

Predsednik Državnerevizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor dr Duško Pejović uručio je danas zaposlenima u DRI sertifikate o sticanju revizorskog zvanja državni revizor. Nakon položenih ispita, pred Komisijom za polaganje ispita, a u skladu sa Zakonom o Državnoj revizorskoj instituciji, sertifikate je dobilo 59 državnih revizora.


Dr Pejović je na svečanoj dodeli sertifikata čestitao državnim revizorima na uspešno položenom ispitu i poručio im da će sa njima Institucija biti jača.


Vi ćete lično biti jači. A DRI će, sa vama i vašim sertifikatima, biti jača i snažnija pred drugim institucijama i državnim organima. Nama je sada drago da kažemo da smo iz sopstvenih redova iznedrili 163 državna revizora, istakao je dr Pejović.


On je dodao da su državni revizori, koji su po iskustvu stariji, zadovoljni jer sada stasavaju nove generacije državnih revizora.


Po njegovim rečima, sertifikat državnog revizora ranije je dobilo 103 revizora, od kojih 52 radi na poziciji državnog revizora, ovlašćenog državnog revizora, vrhovnog državnog revizora ili su članovi Saveta. Kadrovsko jačanje Institucije doprinosi efikasnijoj reviziji javnog sektora, odnosno efikasnijoj kontroli trošenja novcaporeskih obveznika. DRI je organizacija u kojoj je koncentrisano znanje i gde zaposleni predstavljaju ključnuvrednost.


Dr Pejović se zahvalio članovima Saveta koji su doneli odgovarajuća akta, stručnim službama koje su pripremile postupak sertifikacije, članovima Komisije za polaganje ispita, odnosno predavačima, kao i učesnicima sertifikacije koji su predano učestvovali u obuci, pripremama i polaganju ispita.


Ovo je treći krug sprovođenja sertifikacije za sticanje revizorskog zvanja državni revizor. Poslednja dodela sertifikata je održana 2015. godine. Neki od zaposlenih DRI koji su danas dobili sertifikate ispunili su uslov za učešće u programu sertifikacije pre više godina.


Program sertifikacije državnih revizora DRI je sprovela u sklopu projekta „Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama, koji sprovode DRI I Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlada Švedske. Dodelu sertifikata državnim revizorima DRI je organizovala u okviru projekta „Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama“, koji sprovode DRI i UNDP, uz podršku Vlade Švajcarske.