Održana finalna konferencija: Na putu ka Evropskoj uniji i zdravoj životnoj sredini

23. oktobar 2017. godina
Održana  finalna konferencija: Na putu ka Evropskoj uniji i zdravoj životnoj sredini

Predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor, Radoslav Sretenović, učestvovao je danas na finalnoj konferenciji „Na putu ka EU i zdravoj životnoj sredini: Koji su uslovi u pogledu eko-finasiranja u lokalnim zajednicama“ održanoj u Beogradu. Na konferenciji je predstavljeno istraživanje na ovu temu, koje je Centar za evropske politike (CEP) sproveo sa Ekološkim centrom Stanište, u okviru CSOnnect institucionalnog granta.


Konferenciju je moderirao Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP-a, a učesnicima su se obratili i Joakim Vaern, zamenik ambasadora Švedske, Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, Sem Fabrici, šef Misije EU u Srbiji, Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o članstvu Srbije u EU i Ruža Radović, direktorka kancelarije Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) u Srbiji.


Radoslav Sretenović, predsednik DRI, dao je podršku ovoj značajnoj temi i rekao da Državna revizorska institucija može doprineti delovanju u oblasti zaštite životne sredine kroz obavljanje revizije finansijskih izveštaja, pravilnosti poslovanja i revizije svrsishodnosti poslovanja. On je istakao da je revizijom finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja koje su sprovedene kod pojedinih korisnika budžeta lokalnih vlasti utvrđeno da postoje različiti problemi i propusti u vezi sa naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine. „Državna revizorska institucija je shodno svojoj nadležnosti, dala preporuku za uređenje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine na jedinstven način, odnosno preporuku da se izvrši usaglašavanje Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o zaštiti životne sredine po ovom pitanju“, rekao je Sretenović. On je dodao i da sa aspekta Pregovaračkog poglavlja 27 i svog strateškog plana, DRI planira da u budućnosti podrži unapređenje zaštite životne sredine i kroz obavljanje revizije svrsishodnosti poslovanja, a na temu efiksanog, ekonomičnog i efektivnog finansiranja i trošenja sredstava za zaštitu životne sredine.


Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine u Srbiji, rekao je da Srbija trenutno izdvaja samo između 0,2% i 0,5% BDP-a za ekologiju, i da bi trebalo da izdvaja 10 puta više u te svrhe. On je dodao i da treba sami da budemo svesni da se red u ovoj oblasti mora uvesti, ali i da će „EU svakako vršiti pritisak na nas.“ „Ako nam nije stalo do životne sredine, mi nismo na dobrom putu. EU bi mogla da nam pomogne, ali ako sami ne učestvujemo u finasiranju projekta, niko nam neće dati ni cent.“ naglasio je ministar i dodao da „ako čitavo društvo ne zalegne na ovu temu, uz snažan doprinos OCD, neće biti rezultata u ovoj oblasti. Ovo nije pitanje koje je politički obojeno – zelena mora biti iznad svake boje,“ zaključio je Trivan.


Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU rekla je da je Poglavlje 27 jedno od razloga koje možemo koristiti za objašnjenje zašto su Srbiji potrebne evropske integracije. „Iz Poglavlja 27 se jasnije i bolje od svih poglavlja vidi koliko će Srbija imati koristi od pristupanja EU,“ rekla je Miščević. Ona je učesnike skupa obavestila da je Srbija prešla polovinu puta kada je reč o ovom poglavlju, i da će Srbija prvi nacrt poslati Evropskoj komisiji na konsultacije u prvoj polovini 2018. godine.


Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je važno više uključivati lokalne samouprave u donošenje odluka i da na njima treba biti veći teret odgovornosti. Fabrici je pohvalio Srbiju rekavši da je ona napravila napredak u oblasti ekologije, pre svega kroz ponovo pokretanje Zelenog fonda, i izrazio očekivanje da će Poglavlje 27 uskoro biti otvoreno. Koliko je EU stalo do ove oblasti, rekao je ambasador, pokazuje i to da je EU izdvojila 360 miliona evra za ovu oblast za Srbiju.


Joakim Vaern, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji, rekao je da je ulaganje u zaštitu životne sredine dugoročna investicija, i da prema tome, iako na početku košta puno, na duže staze će se višestruko isplatiti.


Istraživanje na temu zaštite životne sredine sprovedeno je u okviru institucionalnog granta CSOnnect programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine. Konzorcijum organizacija (Ekološki centar Stanište, Ekološki pokret Odžaka, Lokalni ekološki pokret iz Smedereva i Business and Economy Center) predvođen Centrom za evropske politike dobitnik je ovog granta. CSOnnect program sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).