Državna revizorska institucija domaćin drugog sastanka INTOSAI Radne grupe za reviziju javnih nabavki

08. jun 2018. godina
Državna revizorska institucija domaćin drugog sastanka INTOSAI Radne grupe za reviziju javnih nabavki

Državna revizorska institucija bila je domaćin drugog sastanka INTOSAI Radne grupe za reviziju javnih nabavki, održanom u Beogradu, 7. i 8. juna 2018. godine. Sastanak je organizovan u saradnji vrhovnih revizorskih institucija Srbije i Ruske Federacije.

Sastanak je otvorio dr Duško Pejović, predsednik i generalni državni revizor, ističući da je revizija javnih nabavki jedna od ključnih oblasti kojima bave vrhovne revizorske institucije, kako zbog njene relevantnosti u okviru javne potrošnje, tako i zbog njenog značaja za stabilno funkcionisanje ekonomskog tržišta. Natalija Bočarova, izvršni sekretar Radne grupe, izrazila je zadovoljstvo što ova Radna grupa uspešno radi u cilju pružanja pomoću vrhovnim revizorskim institucijama u razvoju zajedničkih metodoloških pristupa za organizaciju i sprovođenje revizija javnih nabavki. Dosadašnja postignuća Radne grupe ogledaju se u tome što je izrađen Nacrt uputstva za reviziju javnih nabavki i što će buduće Uputstvo za reviziju javnih nabavki biti uvršteno u INTOSAI Okvira za profesionalne standarde.

Tokom sastanka, članice Radne grupe, među kojima je bila i Državna revizorska institucija, predstavile su kolegama iz drugih zemalja, zakonski okvir i način sprovođenja revizija javnih nabavki u matičnoj zemlji.

Na sastanku su predstavljeni i izveštaj o ažuriranju Uputstva EU za reviziju javnih nabavki, a diskutovano je i o daljim koracima za rad na Nacrtu uputstva za reviziju javnih nabavki koje će predstavljati rezultat rada ove INTOSAI Radne grupe.

Sastanku su, pored domaćina i VRI Ruske Federacije, prisustvovale i VRI Azerbejdžana, Jermenije, Južne Afrike, Kine, Kirgistana, Kuvajta, Pakistana, Portugala, Slovenije, Tajlanda i Filipina, kao i predstavnik Foruma za INTOSAI profesionalna saopštenja koji se sastanku priključio putem video linka.

Sastanak je održan uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta „Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama“, koji finansira Vlada Kraljevine Švedske (SIDA).

Državna revizorska institucija Republike Srbije dobila je 2017. godine zvaničan poziv da se pridruži ovoj INTOSAI Radnoj grupi. Razmena iskustava i dobre prakse omogućava ujednačavanje iskustava vrhovnih revizorskih institucija i ostalih zainteresovanih strana na rešavanju pitanja vezanih za revizije javnih nabavki.