Republika Srbija
Саопштење – 15. јун 2015. године

Представници Државне ревизорске институције и чланови Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава боравили у студијској посети Главној служби за ревизију јавног сектора Републике Српске и Народној скупштини Републике Српске

Представници Државне ревизорске институције на челу са председником Институције Радославом Сретеновићем и чланови Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава на челу са председником Одбора Верољубом Арсићем боравили су у студијској посети Главној служби за ревизију јавног сектора Републике Српске 11. и 12. јуна 2015. године.

Циљ посете је био упознавање представника Институције и Народне скупштине са организацијом и надлежностима Главне службе, као и дужностима и овлашћењима ревизора у вршењу ревизије јавних рачуна свих министарстава, судова, других органа Владе, органа општина, јавних фондова и других јавних институција у Републици Српској. Током посете, представљени су односи ревизорских институција и органа за спровођење закона, односи између екстерне и интерне ревизије у јавном сектору, као и резултати рада Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске од оснивања 1999. године.

Чланови делегације из Србије, у складу са Протоколом о сарадњи Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске, одржала и састанке са Одбором за финансије и буџет и Одбором за ревизију Народне скупштине Републике Српске, ради међусобне размене искустава у области јавних финансија и вршења парламентарне контроле над трошењем јавних средстава.

Студијска посета Главној служби за ревизију јавног сектора Републике Српске организована је у оквиру пројекта „Унапређење механизама одговорности у области јавних финансија“ који Државна ревизорска институција реализује у сарадњи са УНДП – Програмом Уједињених нација за развој.

 
Саопштење – 10. јун 2015. године

Потписан Меморандум о сарадњи Државне ревизорске институције и Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић и потпредседник Народне скупштине и председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Верољуб Арсић потписали су данас Меморандум о сарадњи Одбора и Институције.

На церемонији потписивања у Скупштини, Радослав Сретеновић је рекао да потписивање Меморандума са Одбором доприноси унапређењу међусобних односа и сарадње у контроли трошења јавних средстава.

Државна ревизорска институција припрема јасне и прецизне извештаје у вези са ревизорским налазима за чланове Одбора. Пружаћемо помоћ члановима Одбора у разумевању налаза из извештаја о ревизији, поручио је Сретеновић.

Он је рекао да ће Институција именовати представника који ће заједно са члановима Одбора координирати активности како би сарадња била конструктивна и одвијала се на најбољи начин.

Верољуб Арсић је нагласио да je потписивањем Меморандума подигнут ниво сарадње, јер су и Народна скупштина и Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава и Државна ревизорска институција чувари јавних средстава.
Он је оценио да је досадашња сарадња Одбора и Институције била на завидном нивоу.
И до сада је сарадња са Државном ревизорском институцијом била на високом нивоу. Сада ћемо је још више унапредити, закључио је Арсић.

 
Саопштење – 10. јун 2015. године

Државна ревизорска институција почела ревизију политичких странака

Државна ревизорска институција почела је спровођење ревизије финансијских извештаја и правилности пословања за 2014. годину Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Демократске странке.

Први састанци представника Институције и политичких странака биће одржани почетком наредне недеље.

Ревизије ће се спроводити истовремено у све три политичке странке.

Институција је политичким странкама прошле недеље уручила закључке о спровођењу ревизије, као и писмене захтеве за достављање документације неопходне за израду плана спровођења ревизија.

Странке су имале право да у року од осам дана од пријема закључка приговором оспоре надлежност Државне ревизорске институције за спровођење ревизије. Након истека рока за приговор, закључци о спровођењу ревизије су постали коначни.

Државна ревизорска институција, спроводи ревизију политичких странака на основу Програма ревизије за 2015. годину, који је усвојио Савет.

 
Саопштење – 3. јун 2015. године

Државна ревизорска институција поднела кривичне пријаве

Државна ревизорска институција, током спровођења ревизије финансијских извештаја и правилности пословања Јавног комуналног предузећа „Водоканал“ у Сомбору за 2014. Годину, поднела је јуче Вишем јавном тужилаштву у Сомбору кривичну пријаву против Д.Б. благајнице у овом јавном предузећу због основане сумње да је извршила кривично дело проневере из члана 364. Кривичног законика у стицају са кривичним делом рачунарске преваре из члана 301. Кривичног законика Републике Србије и тиме нанела имовинску штету предузећу у износу од 6,5 милиона динара. Овом кривичном пријавом обухваћени су и С.Ш. директор овог јавног предузећа, Н.С. помоћник директора за економске и финансијске послове, А.Ј. бивши помоћник директора за економске и финансијске послове и Д.Ђ. администратор информационог система због основане сумње да су извршили кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица из члана 234. Кривичног законика и нанели штету предузећу у износу од 6,5 милиона динара.

Такође, Државна ревизорска институција је у мају поднела кривичну пријаву против А.Ш. председника Градске општине Нови Београд због постојања основане сумње да је извршио кривично дело злоупотребе службеног положаја прописано чланом 359. Кривичног законика у вези са јавним набавкама. Институција је поднела пријаву током спровођења ревизије консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета и правилност пословања Градске општине Нови Београд за 2014. годину.

 
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  Next 
  •  End 
  • »


Page 1 of 2UNDP Serbia
Norwegian Ministry of Foreign Affairs

This site was created with support from the Government of Norway and the United Nations
development, within the Programme "Strengthening accountability mechanisms in the field of public finance"