Државна ревизорска институција

ДРИ није у ванредној контроли Српског покрета Двери

25. јануар 2019. година
ДРИ није у ванредној контроли Српског покрета Двери

Државна ревизорска институција (ДРИ) је највиши државни орган ревизије јавних средстава и противи се употреби њеног имена од било кога и у било какве дневнополитичке сврхе.

ДРИ демантује наводе лидера Српског покрета Двери Бошка Обрадовића да у овом тренутку испитује деловање ове политичке странке. Наиме, Извештај о ревизији финансијских извештаја и правилности пословања Српског покрета Двери за 2017. годину је завршен 23. новембра прошле године и објављен на сајту ДРИ.

Осим Извештаја о ревизији Српског покрета Двери, ДРИ је током прошле године, у складу са Програмом ревизије за 2018. годину, спровела ревизију финансијских извештаја и правилности пословања још четири политичке партије. У претходном периоду ревидирано је 16 финансијских извештаја и правилности пословања других политичких партија и сви извештаји ревизије су објављени на нашем званичном сајту. Код свих ревидираних партија ревизија је извршена једанпут.

Демантујемо и тврдње Бошка Обрадовића да ДРИ ванредним контролама испитује финансијско пословање странке, и да, притом, прекорачује овлашћења. Ревизија финансијских извештаја и правилности пословања Српског покрета Двери је спроведена на основу Програма ревизије ДРИ за 2018. годину, а који је усвојен још крајем 2017. године. Такође, ДРИ напомиње да приликом обављања ревизије ове политичке организације није прекорачила овлашћењa, јер је ревизију спровела у складу са својим уставним и законским овлашћењима.

Ревизију финансијских извештаја парламентарних странака спроводимо сваке године на основу Закона о Државној ревизорској институцији, а тачно је да се ревизија политичких партија предвиђа и Акционим планом за Преговарачко поглавље 23, у делу борбе против корупције, као и Националном стратегијом за борбу против корупције за период 2013-2018. године.