Државна ревизорска институција

ДРИ прославила првих десет година постојања и рада

08. јун 2017. година
ДРИ прославила првих десет година постојања и рада

Први ред са лева на десно: Верољуб Арсић, Александра Томић, Милослав Кала

Други ред са лева на десно: Цветан Цветков, Милан Дабовић, Радослав Сретеновић


Државна ревизорска институција обележила је првих десет година постојања и рада свечаном церемонијом одржаном у Палати Србија, 7. јуна 2017. године.


Церемонији свечаног обележавања прве деценије рада присуствовао је председник ДРИ и генерални државни ревизор Радослав Сретеновић, потпредседница Савета ДРИ, Бојана Митровић, чланови Савета ДРИ, секретар Институције, запослени, изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, министри, помоћници министара, државни секретари, директори фондова и јавних предузећа, осамнаест представника ВРИ укључујући и представнике Европског ревизорског суда и ОЕЦД/СИГМА, као и представници амбасада и међународних организација у Републици Србији.


У својству почасних гостију присутним званицама обратили су се потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Александра Томић, председник ВРИ Чешке Републике, Милослав Кала, председник ВРИ Бугарске Цветан Цветков и председник ВРИ Црне Горе, Милан Дабовић.


Потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Верољуб Арсић, честитао је свим функционерима и запосленима у ДРИ првих десет година рада и рекао да је 2012. година била година промене односа носилаца власти према Институцији. „Народна скупштина по први пут јавно, на седницама разматра Извештај о раду Државне ревизорске институције. По први пут је тада наш парламент остварио своју уставну обавезу контроле трошења јавних средстава. Институција не само законски, него и суштински заузима своје место у правном поретку Србије и бива прихваћена не само од Скупштине, већ и од Владе као државни орган који помаже обома да се јавни приходи троше у складу са законом и у духу доброг домаћина“, рекао је Арсић.


Председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Александра Томић, истакла је „као један од важних корака за надзор у трошењу јавних финансија заједнички рад са Државном ревизорском институцијом и оснивање и формирање Пододбора за разматрање извештаја о ревизијама Државне ревизорске институцијечији задатак је да разматра све извештаје који дођу народним посланицима. Наш задатак у овој години за протеклу годину је велики, али то је доказ да је ДРИ почела да ради у свом пуном капацитету“, додала је Томић.


Присутним званицама обратио се и председник Врховне ревизорске институције Чешке Републике, Милослав Кала. „Првих неколико година су најизазовније, уверити друге да је рад ревизорске институције неопходан, да доноси додатну вредност и да има своју сврху, све су то задаци којима она мора да се посвети. Уверен сам да је Државна ревизорска институција за својих десет година рада успела да себе успостави као незаменљиву институцију у земљи, не само у очима других институција, владе и органа државне управе, већ и у очима јавности којој сви служимо“, рекао је Кала, додавши да је уверен да ће и будућа сарадња двеју институција донети веома корисне резултате.


Председник Врховне ревизорске институције Бугарске, Цветан Цветков, честитао је Државној ревизорској институцији Републике Србије десет година постојања и изразио задовољство што су две институције током година развиле веома успешну и корисну сарадњу.


Председник Врховне ревизорске институције Црне Горе, Милан Дабовић, захвалио се на позиву да буде почасни гост десетогодишњице ДРИ Републике Србије, и рекао да га је позив подсетио на почетак сарадње између две институције. „Оно што ме импресионира и што увек истичем је сарадња коју су оствариле колеге из региона у развоју својих институција. Експертска подршка, међусобна сарадња и помоћ су непроцењив допринос развоју државне ревизије током ових десет година, а тиме и демократских реформи у региону“, додао је Дабовић.


Након обраћања почасних гостију, присутнима се обратио и председник Државне ревизорске институције Републике Србије и генерални државни ревизор, Радослав Сретеновић. „Као председнику Државне ревизорске институције, велико ми је задовољство што прославу десетогодишњег јубилеја славимо током мог мандата. За мене лично, највећи извор поноса је прилика да допринесем расту, унапређењу и исправном функционисању Институције.“


Он је истакао да су пре десет година, малом броју људи биле познате надлежности највишег органа ревизије јавних средставаи да јенајчешће постављано питање билошта ради ревизор.


„У претходном периоду, Државна ревизорска институција је уложила огромне напоре на усавршавању своје методологије ревизије финансијских извештаја и правилности пословања, као и на израду методологије за ревизију сврсисходностипословања. Поставили смо темеље система за управљање информацијама. Унели смо велике промене у контактима са медијима и унапредили изглед и структуру наших извештаја и осталих ревизорских производа. Настојимо да веома активно представљамо закључке и налазе ревизија, како Народној скупштини, субјектима ревизије, тако и медијима и јавности. Радимо на усавршавању стратегије управљања људским ресурсима са циљем увођења иновативних решења. Са поносом могу да кажем да смо током свих ових десет година градили институцију за добро грађана.“


Сретеновић је додао да данас сваки човек у Србији зна шта је Државна ревизорска институција и да стотину процената прихваћених и седамдесет пет процената реализованих препорука Државне ревизорске институције говори о томе колико је прихваћена улога Институције као независног чувара јавних финансија Републике Србије.