Државна ревизорска институција

Први састанак ИНТОСАИ Радне групе за ревизију јавних набавки

06. јул 2017. година
Први састанак ИНТОСАИ Радне групе за ревизију јавних набавки

Делегација Државне ревизорске институције учествовала је на првом састанку ИНТОСАИ радне групе за ревизију јавних набавки, одржаном у Лисабону, Португал, 4. и 5. јула 2017. године.Састанак је организован у сарадњи врховних ревизорских институција Португала и Руске Федерације.


Састанак је отворио Витор Калдеира, председник Ревизорског суда Португала, истичући да је ревизија јавних набавки значајна с обзиром на то да јавне набавке чине у просеку 10-20% националног БДП, а да су као област подложне преварама и корупцији. Наталија Бокарова, извршни секретар Радне групе, изразила је задовољство што је на 22. Конгресу ИНТОСАИ постигнута сагласност да ова Радна група настави са радом у циљу пружања помоћу врховним ревизорским институцијама у развоју заједничких методолошких приступа за организацију и спровођење ревизија јавних набавки.


Током састанка, нове чланице Радне групе, међу којима је била и Државна ревизорска институција, представиле су колегама из других земаља, законски оквир и начин спровођења ревизија јавних набавки у матичној земљи. Током дискусија са осталим чланицама Радне групе, делегација Државне ревизорске институције имала је прилику да размени корисне информације о ревизији јавних набавки и сложеној природи ових ревизијских ангажовања.


На састанку су представљени и опис пројектног задатка Радне групе, као и План рада за период 2017-2019. године. Започета су разматрања за израду ИНТОСАИ Стандарда за ревизију јавних набавки, односно његове почетне структуре.


Састанку су, поред делегацијеДржавне ревизорске институције, присуствовалеи ВРИ Белорусије, Јерменије, Кине, Киргистана, Кувајта, Летоније, Пакистана, Португала, Руске Федерације, Словеније и Тајланда.


Државна ревизорска институција Републике Србије добила је раније ове године званичан позив да се придружи овој ИНТОСАИ Радној групи. Размена искустава и добре праксе омогућиће уједначавање искустава врховних ревизорских институција и осталих заинтересованих страна на решавању питања везаних за ревизије јавних набавки.