Државна ревизорска институција

Трећи састанак Радне групе ЕУРОСАИ за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе

03. април 2017. година
Трећи састанак Радне групе ЕУРОСАИ  за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе

Делегација Државне ревизорске институције боравила је у Риму, Италијa, 30. и 31. марта 2017. године на трећем састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију средстава додељених за непогоде и катастрофе. Састанак је организован у сарадњи врховних ревизорских институција Италије и Украјине.

Дводневни састанак отворио је Артуро Мартући ди Скарфизи, председник Ревизорског суда Италије, говорећи о ревизији средстава додељених за случај непогода и катастрофа, које су у Италији прилично честе услед неповољног сеизмичког положаја земље. Учесници састанка имали су прилику да сазнају више о улагању новца у обнове након земљотреса и проверама његовог трошења.

На састанку је усвојен извештај Радне групе за период 2015-2017. године, представљен је нацрт Стратешког плана Радне групе за период 2017-2020. године, као и Нацрт резолуције за Конгрес ЕУРОСАИ, којом се тражи продужење мандата Радне групе за период 2017-2020. године.

Учесници су посетили и италијански Центар за кризне ситуације и том приликом се непосредно уверили на који начин надлежне службе Италије прате и обавештавају надлежне органе о непогодама и катастрофама, нарочито земљотресима. Посета се показала изузетно корисном за све учеснике који су имали прилике за размену идеја и решења и разматрања последица које доносе природне непогоде и катастрофе.

Поред делегације ДРИ Републике Србије, учешће на састанку узеле су и делегације ВРИАлбаније, Белорусије, Бугарске, Италије, Летоније, Молдавије, Пољске, Румуније, Руске Федерације, Турске, Чешке Републике, као и Европског ревизорског суда и ВРИ Индонезије.