Државна ревизорска институција

Одржан 14. састанак ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине и семинар на тему ревизије одрживог развоја

26. септембар 2016. година
 Одржан 14. састанак ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине и семинар на тему ревизије одрживог развоја

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор, Радослав Сретеновић, учествовао је 26. септембра на семинару посвећеном улози врховних ревизорских институција у ревизији одрживог развоја, у Скопљу. Семинар је организован у оквиру 14.Годишњег састанка ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију животне средине, а домаћин је била Државна ревизорска институција Републике Македоније.

Циљ семинара био је да се врховне ревизорске институције из региона упознају са концептом и методама спровођењаревизије животне средине, као и изазовима са којима се ревизори сусрећу том приликом. Учешће на овом семинару подржао је пројекат “Ефикаснији механизми одговорности у јавним финансијама” који спроводе Државна ревизорска институција и Програм уједињених нација за развој (УНДП), а који је финансиран од стране Владе Шведске.

У оквиру семинара, одржана је и панел дискусија на тему Изазови за врховне ревизорске институције у ревизији одрживог развоја, на којој је, генерални државни ревизор, Радослав Сретеновић, рекао да је другим Стратешким планом ДРИ за период од 2016. до 2020. године, планиран даљи развој ревизије сврсисходности пословања и оспособљавање за спровођење ревизије заштите животне средине. Он је истакао да је управо то правац у коме ће се Државна ревизорска институција кретати када је реч о доприносима реализације циљева одрживог развоја. Спровођењем ревизија сврсисходности којима севршипреглед економичности, ефикасности и ефективности кључних државних програма, даћемо допринос одређеним аспектима циљева одрживог развоја, рекао је Сретеновић.

Он је додао и да Народна скупштина и заинтересоване стране у Републици Србији показују велико интересовање за резултате ревизија сврсисходности. Државна ревизорска институција ће у том циљу наставити развој Сектора за ревизију сврсисходности пословања и оспособљавати се за обављање ревизија специјалне намене, укључујући и ревизију заштите животне средине.