Државна ревизорска институција

Учешће ДРИ на 3. ЕУРОСАИ АСОСАИ заједничкој конференцији

15. март 2019. година
Учешће ДРИ на 3. ЕУРОСАИ АСОСАИ заједничкој конференцији

Делегација Државне ревизорске институције, на челу са председником и генералним државним ревизором др Душком Пејовићем, учествовала је на 3. ЕУРОСАИ АСОСАИ заједничкој конференцији, одржаној 11-14. марта у Јерусалиму, у организацији ВРИ Израела. На конференцији са темом „Новонастала питања и ванредне ситуације“ учествовало је 44 ВРИ из Европе и Азије, као и генерални секретаријат Међународне организације ВРИ (ИНТОСАИ), односно 21 председник ВРИ и више од 130 делегата. Такође, овим међународним скупом обележено је и 70 година постојања ВРИ Израела. Поред председника др Душка Пејовића, делегацију ДРИ чиниле су и потпредседница Институције др Бојана Митровић, чланица Савета Љиљана Димитријевић и начелница Службе за међународну сарадњу и односе са јавношћу Ива Василић Миљић.

У оквиру разноврсног програма, одржано је и 12 радионица о питањима попут ревизорске анализе података у ери великих података, ревизије ванредних ситуација у реалном времену, радној снази у 2030. години, управљању националним ванредним стањем, повећању животног века и пензионим плановима и питањима информационих технологија.

Одржане су и три тематске сесије о циљевима одрживог развоја и различитим областима ревизије, концептима сајбер и ИТ безбедности за ВРИ и ревизији управљања катастрофама. Четири гостујућа говорника појаснили су израелске стартапове, Владине подстицаје за иновације, сајбер ванредне ситуације и мега трендове 21. века.

Посебна пленарна сесија на којој су учествовали шефови делегација бавила се питањем ревизије управљања системом за стара лица са деменцијом, етиком у дигиталном свету, е-управом и дигитализацијом јавног сектора и приступима у ИТ ревизији и безбедности интерних информација.

Последњи дан конференције пружио је прилику за професионалну посету међународном аеродрому „Бен Гурион“ у Тел Авиву, Центру за мир и иновације Шимона Переса и фабрици за обраду отпадних вода и десалинизацију воде.

Ова јединствена конференција, чији је домаћин била ВРИ Израела – активна чланица и Европске организације ВРИ (ЕУРОСАИ) и Азијске организације ВРИ (АСОСАИ), представљала је одличну прилику за разматрање идеја и размену знања са колегама из ВРИ које припадају овим двема регионалним организацијама. Учесници су имали изузетну прилику да чују шта неки од најбољих експерата имају да кажу на тему различитих изазова са којима морамо да се суочимо када је реч о новонасталим питањима и ванредним ситуацијама, укључујући и најбоље ревизијске праксе, капацитете и потребне алате.

Сарадња између ЕУРОСАИ и АСОСАИ покренута је 2011. године, када је одржана прва заједничка конференција на тему „Изазови за обезбеђивање транспарентности и одговорности у финансијском управљању у јавном сектору“ у Истанбулу. Том приликом потписан је и Меморандум о разумевању између ЕУРОСАИ и АСОСАИ, којим су успостављени главни правци будуће сарадње између ове две организације. Друга ЕУРОСАИ АСОСАИ заједничка конференција одржана је у Москви 2014. године под темом „Научене лекције из усвајања Међународних стандарда ВРИ (ИССАИ) и њихове будуће импликације“.

Учешће делегације ДРИ на 3. ЕУРОСАИ АСОСАИ заједничкој конференцији подржао је пројекат „Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама“, који спроводе Државна ревизорска институција и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Владе Швајцарске.