Државна ревизорска институција

Одржан Семинар за врховне ревизорске институције југоисточне Европе дуж иницијативе ''Појас и пут''

17. јул 2017. година
Одржан Семинар за врховне ревизорске институције југоисточне Европе дуж иницијативе ''Појас и пут''

Делегација ДРИ који су чинили члан Савета Институције Мирослав Митровић и врховни државни ревизор Ивица Гавриловић, учествовала је у раду Семинара за врховне ревизорске институције југоисточне Европе дуж иницијативе ''Појас и пут'', развојне стратегије коју је предложио кинески председник Си Ђи Пинг 2013. године. ВРИ Кине приписује велики значај професионалним разменама дуж иницијативе ''Појас и пут'', са жељом да појача платформе за заједнички развој ВРИ. У том контексту су ВРИ Кине и Министарство трговине Кине, заједнички организовали семинар који је одржан од 10. до 16. јула 2017. године у Нанџингу.

Семинар се састојао од бројних сесија, од којих су најважније биле развој ревизијске теорије и праксе, ревизија животне средине и ревизија великих података, у којима ВРИ Кине игра значајну улогу у ревизорској заједници. Поред тога, учесници су били позвани да посете локалне ревизрске институције ради још бољег разумевања ревизије у Кини.

Токомпосете Шангају, учесницима је представљен импресиван развој овог града у последњих 25 година и начин управљања таквим растом. Том приликом посебна пажња је посвећена доприносу ревизије добром управљању јавним средствима у условима огромних инвестиција. У оквиру семинара представљено је и пословање неколико предузећа којима су оснивачи различити нивои власти.

Поред развоја пријатељског односа две земље, семинар је послужио и за даље јачање односа у области ревизије, као и продубљивање сарадње са осталим учесницима, ВРИ Босне и Херцеговине, Мађарске, Македоније, Хрватске, Црне Горе, као и Институтом овлашћених јавних рачуновођа Кипра.