Државна ревизорска институција

Посета Парламенту Швајцарске поводом пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“

22. септембар 2014. година
Посета Парламенту Швајцарске поводом пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“
Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић, заједно са делегацијом Народне скупштине Републике Србије, боравио је у студијској посети Швајцарској где се упознао са начином контроле над трошењем јавних финансија коју спроводи Парламент Швајцарске.

Делегација из Србије, осим са посланицима оба дома Парламента Швајцарске, састала се и разменила искуства са државним секретаром у Министарству спољних послова, генералним ревизором Швајцарске, Министарством финансија, Међуминистарском радном групом за борбу против корупције.

Швајцарска као федерална држава са прилично јединственим политичким институцијама и механизмима директне демократије утиче на улогу и рад парламента, као и облике управљања финансијама. Делегација је имала прилику да се упозна са три нивоа управљања: општинским, кантоналним и федералним, кроз оба дома парламента.

Одржана је и посебна трибина о парламенту којој су присуствовали народни посланици оба парламента и академски кругови који се баве политичким наукама. Трибини су присуствовали и швајцарски новинари коју су пропратили посету.


Делегацију је дочекала потпредседница доњег дома парламента Christa Markvald, а том приликом је постављена и застава Републике Србије на згради Парламента Швајцарске.

Осим Сретеновића, делегацију су чинили народни посланици Верољуб Арсић, Јанко Веселиновић, Марија Обрадовић, Олгица Батић и Дубравка Филиповски, генерални секретар и помоћник генералног секретара Народне скупштине, Јана Љубичић и Мирјана Недељковић.

Посета и размена искустава, која означава почетак развоја сарадње два парламента и даљи рад на унапређењу парламентарног надзора, организована је у оквиру пројекта "Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине" који спроводи Народна скупштина са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.