Државна ревизорска институција

Завршен УСАИД Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт

05. октобар 2016. година
Завршен УСАИД Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт

Петогодишњи Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт (ЈРГА) данас је свечано затворен на конференцији у “Аероклубу” у Београду. Свечаном затварању пројекта присуствовао је и председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор Радослав Сретеновић.


Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт (ЈРГА) покренут је 3. маја 2011. године уз финансијску подршку Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој (УСАИД). Пројекат је реализован на територији Републике Србије са циљевима да се ојача владавина права и независност правосудних органа у Републици Србији; да се побољша свест јавности о реформама у правосудном сектору и да се ојача капацитет владиних институција, са фокусом на независне агенције, као и организације цивилног друштва, да препознају и спречавају корупцију.


Пројекат је обухватио две комепоненте: Реформу правосуђа и Одговорну власт, а остваривање циљева и резултата у оквиру ове две компоненте подржано је кроз додељивање бесповратних финансијских средстава – грантова.


Током пет година, сарадња Државне ревизорске институције и ЈРГА пројекта огледала се у подршци и врхунској експертској помоћи коју је Институција добила приликом спровођења ревизија сврсисходности и јачања сарадње са Народном скупштином. Захваљујући међусобној сарадњи, Институција је реализовала четири ревизије сврсисходности, које су допринеле ефикаснијем коришћењу буџетских средстава и спречавању злоупотреба. Свака од ових ревизија резултирала је променама које су институције усвајале и пре него што смо објавили наше званичне извештаје и свака је била на насловним странама наших медија. То значи да смо се бавили темама које су важне за наше грађане, рекао је Сретеновић.


ЈРГА нас је такође подржала у томе да успоставимо много ближу и ефикаснију сарадњу са другим државним органима од којих зависе резултати нашег рада. Са прекршајним судовима и тужилаштвима смо успоставили механизам координације и захваљујући ЈРГА пројекту, по први пут смо почели да се редовно састајемо са овим институцијама и директно решавамо спорна питања. Тај механизам координације је нешто што ће ЈРГА оставити као праксу коју ћемо засигурно наставити да спроводимо, закључио је Сретеновић.


Конференцији је присуствовао и амерички амбасадор Кајл Скат који је најавио могућност нових пројеката о којима су у току консултације са Владом Републике Србије. Осврћући се на рад ДРИ и Агенције за борбу против корупције, Скат је навео да управо ове институције које врше надзор, шаљу јасну поруку да се корупција неће толерисати.


На конференцији су говорили и министарка правде Нела Кубуровић, директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић,председник Високог савета судства и Врховног касационог судства Драгомир Милојевић, председник Прекршајног апелационог суда Зоран Пашалић и директор Правосудне академије Ненад Вујић, који су на челу институција које су добиле подршку ЈРГА пројекта, као и вођа пројекта УСАИД ЈРГА Лоренс Ветер.