Државна ревизорска институција

Завршен твининг пројекат „Јачање капацитета Државне ревизорске институције“

18. март 2015. година
Завршен твининг пројекат „Јачање капацитета Државне ревизорске институције“

Државна ревизорска институција свечано је данас у Народној скупштини обележила завршетак твининг пројекта "Јачање капацитета Државне ревизорске институције“, који је Европска унија финансирала са 1,4 милиона евра. На скупу је поручено да порески обвезници у свим државама чланицама Европске уније и државама кандидата за чланство, имају право да буду обавештени о томе како се троши њихов новац.

Пројекат, који је трајао 29 месеци, реализовала је Државна ревизорска институција у сарадњи са Ревизорским судом Холандије и Канцеларијом генералног ревизора Велике Британије, уз учешће експерата из Ревизорског суда Словеније и Канцеларије за ревизију Шведске.

Циљ пројекта било је повећање одговорности и ефективно управљање јавним средствима у Србији, као и јачање капацитета Државне ревизорске институције.

Радослав Сретеновић, председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор нагласио је да је пројекат "дошао" у право време, током прве деценије постојања и рада те институције.

Задовољан сам пројектом јер је њиме остварен циљ- ојачао је наше капацитете, знање и вештине. Све ће то допринети нашем стратешком опредељењу и приоритету, а то су квалитетне ревизије, поручио је Сретеновић. Он је додао да су пројектом биле обухваћене четири компоненте - правни оквир, организациони развој, унапређење ревизије и ангажовање заинтересованих страна. Како је рекао, током пројекта спроведене су 82 експертске и три студијске посете.

Такође, спроведено је и 11 пилот-ревизија ради тестирања нове методологије-девет пилот ревизија финансијских извештаја и правилности пословања и две пилот ревизије сврсисходности.

Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине и председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава је нагласио да је за Државну ревизорску институцију веома важна размена искуства са врховним ревизорским институцијама које дужи период спроводе ревизије.

Веома је важно што се у Скупштини разматрају извештаји о ревизији јер показују како буџетски корисници располажу јавним средствима, поручио је Арсић.

Кес Вендрик, потпредседник Ревизорског суда Холандије рекао је да је твининг пројекат спроведен у кључном периоду за Државну ревизорску институцију, као и Србију целокупно, будући да она настоји да постане део европске породице.

Порески обвезници у свим државама чланицама Европске уније и државама кандидатима за чланство имају право да буду обавештени о томе како се троши новац пореских обвезника, као и да им се покаже шта су добили за свој новац, рекао је Вендрик.

Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији је рекао да је Државна ревизорска институција гарант да се јавна средства исправно троше.

Из тог разлога, Европска комисија посебно гледа независност, професионалност и капацитете Институције, рекао је Бенедикт.

Лаурент Стоквис, амбасадор Холандије је истакао да помагати Државну ревизорску институцију, значи помагати демократију у Србији, јер јавна средстава морају да се троше одговорно и транспарентно.

Денис Киф, амбасадор Велике Британије је поручио да је Државна ревизорска институција стуб европске и модерне Србије.

Државна ревизорска институција је значајно напредовала. Међутим, да би се корупција искоренила потребно је да се уради још доста тога, закључио је Киф.

Андре ван Омерен, вођа пројекта са стране Ревизорског суда Холандије је оценио твининг пројекта са Државном ревизорском институцијом, као један од најбољих које је Суд урадио.

Дејвид Голсворди, вођа пројекта са стране Канцеларије за ревизију Велике Британије је истакао да је Државна ревизорска институција, спровођењем пројекта, показала вољу да се развија.

Брорд ван Вестинг, стални саветник на твининг пројекту, који је током спровођења пројекта живео у Србији, захвалио се колегама у Институцији на добродошлици и подршци.

Након званичног дела, представљени су конкретни резултати по компонентама пројекта.

Није изабрана ниједна галерија или изабрана галерија не постоји.