Државна ревизорска институција

Свечано отварање Твининг лајт пројекта „Контрола квалитета ревизија у Државној ревизорској институцији”

22. септембар 2017. година
Свечано отварање Твининг лајт пројекта  „Контрола квалитета ревизија у Државној ревизорској институцији”

Државна ревизорска институција Републике Србије (ДРИ)у сарадњи са Државном ревизорском институцијом Летонске Републике озваничила је данас почетак међусобне сарадње у оквиру Твининг лајт пројекта под називом „Контрола квалитета ревизија у Државној ревизорској институцији”, који врховна ревизорска (ВРИ) институција Летонске Републике спроводи у корист врховнеревизорске институције Републике Србије.

Циљ твининг лајт пројекта, који финансира Европска унија са скоро 250 хиљада евра, јесте повећање ефективног и ефикасног управљања и коришћења јавних средстава у Републици Србији кроз јачање ревизијских капацитета Државне ревизорске институције.

Потреба да ВРИ имају систем и процедуре за контролу квалитета њихових активности је универзално прихваћена од стране Међународне организације врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ) и представља срж свих стандарда ревизије. ВРИ морају бити у позицији да стално спроводе висококвалитетне ревизије и остали рад.

Због тога ће, у наредних осам месеци, стручњаци ВРИ Летоније пружати експертску подршку запосленима у ДРИ. Кроз шест планираних активности, стручни тимови оцењиваће систем контроле квалитета ревизије коју користи ДРИ, анализирајући њене јаке и слабе стране, као и усклађеност са релевантним међународним стандардима квалитета ревизије.

„Резултат овог пројекта биће изражен кроз увођење одговарајућег система контроле квалитета ревизије који ће бити усклађен са европским и међународним стандардима ревизије“, рекао је председник ДРИ и генерални државни ревизор, Радослав Сретеновић, на отварању пројекта. Он је додао да је план ДРИ да даље стандардизује своју ревизијску праксу, ојача своје капацитете, знања и вештине, и испоручује још квалитетније ревизорске производе.

Генерални државни ревизор Летонске Републике, Елита Крумина, објаснила је да је Србија тренутно у сличној позицији као Летонија пре 15 година, када се активно припремала за приступањеЕвропскојунији. „То значи озбиљно усредсређивање на контролу јавних финансија. Рад који тренутно улажемо у развој ДРИ донекле подсећа на изреку „дајте и даће вам се“, јер смо и сами били у позицији да учимо најбоље праксе и примамо знања, а сада смо постали довољно стручни и међународно признати да то знање и праксе можемо да поделимо даље, додала је Крумина.

Вођа пројекта, Марита Салграве, истакла је да се ВРИ Летоније некада суочавала са сличним проблемима које су решили захваљујући пажљиво постављеним стратешким циљевима. „Пружање експертске подршке колегама из Србије видимо и као прилику за сопствени развој“, додала је она.

Као део пројекта, биће израђени Акциони план за увеђење и спровођење стандарда везаних за квалитет ревизије. Акциони план обухватиће и припрему процедура и смерница за квалитет ревизија, укључујући све потребне контролне листе и обрасце за спровођење ревизија финансијских извештаја, правилности пословања и сврсисходности пословања, које ће бити тестиране кроз пилот ревизије. Паралелно са овим, биће одржане практичне обуке и консултације прилагођене потребама ДРИ.

Штефен Худолин, шеф II сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији оценио је рад Државне ревизорске институције као веома позитиван и рекао да Институција игра важну улогу у систему јавне управе, као и у процесу приступања Србије Европској унији. „Ми смо веома задовољни и импресионирани значајним напретком који је ДРИ успела да направи у релативно кратком временском периоду свог постојања. То је динамична институција која се брзо развија и која је захваљујући свом раду и професионализму стекла кредибилитет и интегритет у друштву“.

Душан Чаркић, в.д. помоћника министра финансија и руководилац Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, честитао је Институцији на започињању значајног пројекта и истакао добру сарадњу остварену током поступка уговарања пројекта финансираног у оквиру програма ИПА 2013.

На свечаности обележавања почетка међусобне сарадње ВРИ Србије и Летоније присуствовала је и председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, др Александра Томић, као и чланови Савета ДРИ, врховни државни ревизори, запослени у Министарству финансија и запослени у ДРИ.