Државна ревизорска институција

Годишњи састанак Контакт комитета председника ВРИ земаља чланица ЕУ

16. октобар 2017. година
Годишњи састанак Контакт комитета председника ВРИ земаља чланица ЕУ

У организацији Европског ревизорског суда, у Луксембургу је 12. и 13. октобра одржан годишњи састанак Контакт комитета председника врховних ревизорских институција земаља чланица Европске уније и Европског ревизорског суда.


Годишњем састанку, у својству посматрача, присуствовала је и делегација Државне ревизорске институције коју су чинили председник Институције Радослав Сретеновић и шеф Канцеларије председника Институције и службеник за везу Институције са Контакт комитетом и Мрежом ВРИ држава кандидата и потенцијалних кандидата и Европског ревизорског суда, Ива Василић.


Главна тема састанка односила се на питање да ли европски и национални ревизори могу да помогну да се поврати изгубљено поверење грађана ЕУ. Председници су разменили своје виђење и искуства у односима са заинтересованим странама и разматрали могућности приближавања активности ВРИ грађанима, кроз иновативне ревизијске производе и унапређен начин комуникације.


На састанку су размотрене и теме и резлтати појединачних радних група, мрежа и пројектних група Контакт комитета.


Поводом 40 година постојања Европског ревизорског суда, 12. октобра је одржана и званична прослава у присуству ЊКВ Великог Војводе и Војвоткиње од Луксембурга, као и председника Европског парламента Антонија Тајанија, председнице Републике Естоније Керсти Калјулаид као представнице Савета ЕУ, председника Европске комисије Жан-Клода Јункера, председника Европског ревизорског суда Клаус-Хајнера Ленеа и других високих представника дипломатског кора и председника ВРИ.


Европски ревизорски суд установљен је Бриселским споразумом 22. јула 1975. године и започео је са радом 18. октобра 1977. године. Чланови Евроспког ревизорског суда одржали су први састанак 25. октобра 1977. године.


Контакт комитет је самосталан, независтан и неполитички скуп челника ВРИ држава чланица ЕУ и ЕРС. Служи као форум за подстицање питања у вези са ЕУ која су од заједничког интереса, као и за расправу о тим питањима. Побољшањем сарадње међу својим члановима Контакт комитет доприноси делотворној екстерној ревизији и одговорности у ЕУ, као и побољшању финансијског управљања ЕУ, као и добром управљању у корист грађана ЕУ.


Следећи састанак Контакт комитета биће одржан у Дубровнику, 12-13. октобра 2018. године.


Посета је организована уз подршку пројекта “Ефикаснији механизми одговорности у јавним финансијама” који спроводе Државна ревизорска институција и Програм уједињених нација за развој (УНДП), а који је финансиран од стране Владе Шведске.