Државна ревизорска институција

Одржана радионица о самооцењивању информационих технологија ДРИ

29. мај 2019. година
Одржана радионица о самооцењивању информационих технологија ДРИ

Део запослених у Државној ревизорској институцији (ДРИ) учествовао је на радионици посвећеној спровођењу ИТ самооцене информационих технологија (ИТ) ДРИ, одржаној 28. и 29. маја у Београду. Отварајући скуп председник ДРИ и генерални државни ревизор др Душко Пејовић нагласио је да врховне ревизорске институцијеморају да се носе са изазовом брзих промена и растућих очекивања.

Без информационих технологија основни поступци наших институција се не могу ефективно спроводити. Ни оцена ризика, ни планирање ревизије, извештавање, евиденција и контрола препорука ревизије, као ни управљање знањем и документима. Исто важи и за процедуре служби подршке – финансија, људских ресурса, чије евиденције и рад, такође, зависе од информационих технологија, рекао је др Пејовић.

Самооцењивање информационих технологија (тзв. ИТСА) представља нама,руководиоцима, алат помоћу ког ћете нам ви, учесници радионице, помоћи да оценимо квалитет садашње и будуће подршке пословним процесима коју пружају информационе технологије, поручио је генерални државни ревизор.

Он је додао да метод ИТСА предлаже низ једноставних стандардних радњи које би требало да допринесу побољшању ИТ функције у складу са специфичним потребама ВРИ.

Циљ ИТСА је да обезбеди руководству конкретан увид у тренутно стање ИТ подршке њиховим процесима, ИТ инфраструктуру и како позиционирати ИТ за изазове који предстоје. То подразумева разматрање надлежности ВРИ, тренутних пословних процеса и управљања ИТ процесима и њиховом организацијом, како би пословни процеси ВРИ били подржани, рекао је др Пејовић.

Модератори скупа били су представници Европског ревизорског суда и ВРИ Мађарске.

Државна ревизорска институција је једна од 41 чланице ЕУРОСАИ Радне група за информационе технологије која је једна од тренутно најстаријих радних група на нивоу ЕУРОСАИ, успостављена још 2002. године. Циљ ове Радне групе је да шири институционалну размену знања и искуства међу ВРИ ЕУРОСАИ и подстиче спровођење заједничких активности у области информационих технологија.Једна од активности Радне групе је и ИТСА.

Одржавање радионице подржао је пројекат Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама“, који спроводе ДРИ и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Владе Швајцарске.Такође, овај пројекат подржао је и учешће представника ДРИ на састанцима Радне групе за ИТСА.