Државна ревизорска институција

Свечано затварање твининг лајт пројекта ''Контрола квалитета ревизија у Државној ревизорској институцији'’

10. мај 2018. година
Свечано затварање твининг лајт пројекта ''Контрола квалитета ревизија у Државној ревизорској институцији'’
Државна ревизорска институција Републике Србије (ДРИ) и Државна ревизорска институција Летонске Републике обележилесуданас успешно окончање сарадње у оквиру твининг лајт пројекта ''Контрола квалитета ревизија у Државној ревизорској институцији'. Резултати овог пројекта значајни су за Србију и припрему за чланство у Европској унији, као и за Државну ревизорску институцију која представља центар ревизијских компетенција.

Циљ овог осмомесечног пројекта, који је финансирала Европска унија са скоро 250 000 евра, био је да унапреди ефективно и ефикасно управљање и коришћење јавних средстава у Републици Србији кроз јачање ревизијских капацитета у ДРИ. Колеге из Летоније помогле су колегама у Србији да унапреде контролу квалитета кроз обуке, консултације, размену искустава и пилот ревизије. Као резултат ових активности, учвршћен је темељ за будуће високо квалитетне ревизије усклађене са међународним стандардима ревизије.

''Ако погледамо које су надлежности ДРИ, онда је јасно да Институција попут наше мора да их обавља са највишим интегритетом и да задовољава највише професионалне стандарде. То такође значи да Државна ревизорска институција мора да организује и управља својим активностима подједанко добро или још и боље од стандарда које очекује да постигну субјекти ревизије'', истакао је председник ДРИ и генерални државни ревизор, др Душко Пејовић, на затварању пројекта.

Штефен Худолин, шеф Другог сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији подсетио је да ''ефективна, независна функција екстерне ревизије представља чврст ослонац циклуса одговорности''. Само ВРИ која је непристрасна у својим мишљењима, оценама и препорукама и ефективна у свом функционисању може задржати поверење Парламента и јавности. ''Управо је ово поштовање општих стандарда значајно допринело кредибилитету и репутацији коју Државна ревизорска институција има у јавности’’, нагласио је Худолин.

Председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, др Александра Томић, осврнула се на добру сарадњу Одбора и Државне ревизорске институције која се одвија кроз потписани Меморандум о сарадњи, као и кроз формирани Пододбор за разматрање извештаја о спроведним ревизијама ДРИ, али и Програм реформе управљања јавним финансијама за период 2016-2020. године, у оквиру ког Народна скупштина – Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава и Државна ревизорска институција играју кључну улогу у оквиру стуба 6 програма – Екстерног надзора над јавним финансијама.

Генерални државни ревизор Летонске Републике, Елита Крумина, цитирала је Аристотела у свом обраћању присутнима истичући да ''квалитет није дело, него навика'' уз поруку да заједнички напори учињени током пројекта треба свима да помогну да квалитет постане навика у свакодневном раду.

Вођа пројекта, Марита Салграве, представила је потом пројектне активности и резултате постигнуте током овог осмомесечног пројекта. Неки од планираних резултата су премашени, а најважније од свега – успостављена је добра билатерална сарадња ВРИ Републике Србије и ВРИ Летонске Републике.

На свечаности обележавања завршетка успешне сарадње ВРИ Србије и Летоније присуствовали су представници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, као и чланови Савета ДРИ, врховни државни ревизори, запослени у Министарству финансија и запослени у ДРИ.