Државна ревизорска институција

Државна ревизорска институција домаћин другог састанка ИНТОСАИ Радне групе за ревизију јавних набавки

08. јун 2018. година
Државна ревизорска институција домаћин другог састанка ИНТОСАИ Радне групе за ревизију јавних набавки

Државна ревизорска институција била је домаћин другог састанка ИНТОСАИ Радне групе за ревизију јавних набавки, одржаном у Београду, 7. и 8. јуна 2018. године. Састанак је организован у сарадњи врховних ревизорских институција Србије и Руске Федерације.

Састанак је отворио др Душко Пејовић, председник и генерални државни ревизор, истичући да је ревизија јавних набавки једна од кључних области којима баве врховне ревизорске институције, како због њене релевантности у оквиру јавне потрошње, тако и због њеног значаја за стабилно функционисање економског тржишта. Наталија Бочарова, извршни секретар Радне групе, изразила је задовољство што ова Радна група успешно ради у циљу пружања помоћу врховним ревизорским институцијама у развоју заједничких методолошких приступа за организацију и спровођење ревизија јавних набавки. Досадашња постигнућа Радне групе огледају се у томе што је израђен Нацрт упутства за ревизију јавних набавки и што ће будуће Упутство за ревизију јавних набавки бити уврштено у ИНТОСАИ Оквира за професионалне стандарде.

Током састанка, чланице Радне групе, међу којима је била и Државна ревизорска институција, представиле су колегама из других земаља, законски оквир и начин спровођења ревизија јавних набавки у матичној земљи.

На састанку су представљени и извештај о ажурирању Упутства ЕУ за ревизију јавних набавки, а дискутовано је и о даљим корацима за рад на Нацрту упутства за ревизију јавних набавки које ће представљати резултат рада ове ИНТОСАИ Радне групе.

Састанку су, поред домаћина и ВРИ Руске Федерације, присуствовале и ВРИ Азербејџана, Јерменије, Јужне Африке, Кине, Киргистана, Кувајта, Пакистана, Португала, Словеније, Тајланда и Филипина, као и представник Форума за ИНТОСАИ професионална саопштења који се састанку прикључио путем видео линка.

Састанак је одржан уз подршку Програма за развој Уједињених нација (UNDP) у оквиру пројекта „Ефикаснији механизми одговорности у јавним финансијама“, који финансира Влада Краљевине Шведске (SIDA).

Државна ревизорска институција Републике Србије добила је 2017. године званичан позив да се придружи овој ИНТОСАИ Радној групи. Размена искустава и добре праксе омогућава уједначавање искустава врховних ревизорских институција и осталих заинтересованих страна на решавању питања везаних за ревизије јавних набавки.