Државна ревизорска институција

Државна ревизорска институција учествовала на семинару у Атини

04. јун 2018. година
Државна ревизорска институција учествовала на семинару у Атини

Делегација Државне ревизорске институције коју је предводио председник и генерални државни ревизор др Душко Пејовић учествовала је 31. маја и 1. јуна на семинару Контакт комитета ЕУ о ревизији јавних набавки, одржаном у Атини. Организатор семинара био је Ревизорски суд Грчке. Семинару је присуствовало 47 представника из 26 ВРИ Европске уније, Европског ревизорског суда, ОЕЦД/СИГМА, као и пет држава кандидата за приступање ЕУ.

Семинар су отворили председница Ревизорског суда Грчке Андроники Теотокату и председник Ревизорског суда Португала Витор Калдеира.

Говорећи другог дана, Др Пејовић је представио извештај о ревизији сврсисходности пословања на тему „Ефикасност и економичност примене преговарачког поступка без објављивања позива за подношење понуда“. Ова ревизија сврсисходностије спроведена у оквиру Другог пројекта паралелне ревизије сврсисходности који су реализовали ВРИ Шведске уз подршку Европског ревизорског суда, а заједно са ВРИ Мреже држава кандидата и потенцијалних кандидата за приступање Европској унији.Закључак ревизије је да би преговарачки поступак без објављивања позива за подношење понуда био ефикаснији и економичнији када би наручиоци више пажње посветили истраживању тржишта, преговарању и контроли, појаснио је Пејовић.

Семинар је допринео дискусији о примени нових ЕУ директива о јавним набавкама из 2014. године, најчешћим проблемима у систему јавних набавки, смерницама о јавним набавкама и ревизијама у тој области.

На маргинама семинара, др Пејовић и г-ђа Теотокату одржали су билатерани састанак на ком су истакли пријатељство између две земље и жеље за интензивирањем сарадње између две врховне ревизорске институције.