Државна ревизорска институција

Државна ревизорска институција учествовала на конференцији у Софији

15. мај 2018. година
Државна ревизорска институција учествовала на конференцији у Софији

Делегација Државне ревизорске институције коју је предводио председник и генерални државни ревизор Др Душко Пејовић учествовала је данас на конференцији на високом нивоу ’’Улога врховних ревизорских институција у јачању одговорности, транспарентности и интегритета у јавном сектору’’, коју је организоала Национална канцеларија за ревизију Бугарске у оквиру бугарског председавања Саветом Европске Уније.

Конференцији су присуствовали челници и представници 26 европских ВРИ, укључујући 19 држава чланица, челнике ВРИ држава кандидата и потенцијалних кандидата и председника Европског ревизорског суда, Клауса Хајнера Ленеа.

Конференцију су отворили Цветан Цветков, председник Националне канцеларије за ревизију Бугарске; Љиљана Павлова, министар за бугарско председавање Саветом ЕУ за 2018 и Марија Илијева, председник Пододбора за одговорност јавног сектора, у оквиру Одбора за буџет и финансије бугарског парламента.

Даљи програм обухватио је четири панела у оквиру којих се дискутовало о институционалној независности као кључном фактору за ефективност ВРИ, о ревизијама оријентисаним ка вредностима, о административним капацитетима модернизације ВРИ, као и о комуникацији са заинтересованим странам и повећању поверења грађана.

Говорећи у оквиру другог панела, Др Пејовић је истакао да врховне ревизорске институције служе као важни стубови националних демократских система и играју кључну улогу у јачању учинка јавног сектора, истичући начела доброг управљања, транспарентности и одговорности. Узимајући у обзир повећано интерсовање спољних и унутрашњих заинтересованих страна и све већи опсег ревизијских услуга које пружају ВРИ, постоји све већи изазов показивања вредности и користи које ВРИ пружа. Одговор и реаговање на окружење које се мења и на очекивања заинтересованих страна представљају кључни чинилац за креирање позитивне разлике у животима грађана.

Конференција је један од значајнијих догађаја у календару бугарског председавања Саветом Европске уније који је омогућио размену искустава између држава чланица ЕУ и држава Западног Балкана, као и истицање европске перспективе Западног Балкана.

У оквиру саме конференције, председник Институције и генералн државни ревизор, примио је бројне честитке и жеље за успешан даљи рад. Поред тога, на маргинама конференције, добијени су многи предлози за билатералну и мултилатералну сарадњу.