Државна ревизорска институција

Одржана Конференција о сарадњи Агенције за борбу против корупције са државним институцијама у борби против корупције

09. децембар 2016. година
Одржана Конференција о сарадњи Агенције за борбу против корупције са државним институцијама у борби против корупције

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор, Радослав Сретеновић, учествовао је на Конференцији посвећеној сарадњи Агенције за борбу против корупције са другим државним институцијама у борби против корупције, чиме је обележен и 9. децембар, Међународни дан борбе против корупције.


Председник ДРИ рекао је на конференцији да ефективна борба против корупције неспорно захтева транспарентност и сарадњу свих релевантних заинтересованих страна, тако да свака укључена институција обавља поверене задатке и обезбеђује функционалну размену информација.


„Државна ревизорска институција је у јединственој позицији да се бори против корупције због увида у све финансијске трансакције корисника јавних средстава. У цију ефективног доприноса ДРИ у борби против корупције, нарочито је значајно истаћи да наша екстерна ревизија ствара транспарентност, чини могуће ризике видљивим и изграђује снажан и ефикасан систем финансијског управљања и контроле у циљу посебног доприноса превенцији корупције у духу Конвенције Уједињених нација за борбу против корупције“, рекао је Сретеновић.


Генерални државни ревизор осврнуо се и на значај Акционог плана за спровођење националне стратегије за борбу против корупције за период од 2013. до 2018. године. Он је истакао и значај Меморандума о сарадњи између ДРИ, Агенције за борбу против корупције и других релевантних органа у сврху реализације циљева који се односе на сузбијање корупције у области јавних финансија и у систему здравствене заштите. „Тесна сарадња свих заинтересованих страна свакако је најбоље могуће средство у циљу решавања проблема корупције у државама и институцијама“, закључио је Сретеновић.


О значају сарадње свих институција на конференцији говорили су и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, специјални тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић, председница Одбора Агенције за борбу против корупције Драгана Коларић и директорка Агенције Татјана Бабић.