Државна ревизорска институција

Састанак Контакт комитета челника врховних ревизорских институција Европске уније

22. октобар 2012. година
Састанак Контакт комитета челника врховних ревизорских институција Европске уније
Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић, на позив председника Рачунског суда Португала, присуствовао је састанку Контакт комитета челника врховних ревизорских институција (ВРИ) Европске уније и Европског ревизорског суда, одржаном у Есторилу, 18-19. октобра 2012. године.
Главне теме састанка биле су „Изазови за ВРИ у припреми финансијског оквира ЕУ за наредни период’’ и ’’Најновији развој догађаја у реакцијама на финансијску кризу и искуства ВРИ у ревизијама повезаним са овим питањем’’. На скупу су размењена мишљења о овим важним актуелним темама за ВРИ, имајући у виду тешке фискалне контексте са којима се, вршећи своје надлежности, већина ВРИ недавно суочила. На састанку су одржане презентације и дискусије о фискалној стабилности, импликацијама финансијске кризе на рачуноводствене стандарде, фискалним политикама, као и другим значајним темама. Такође, представљен је Извештај о активностима Мреже ВРИ држава приступница, кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ и Европског ревизорског суда, у оквиру ког је поменута и Радионица о ревизији завршног рачуна буџета и консолидованих финансијских извештаја, коју је децембра 2011. године у Београду организовала Државна ревизорска институција Републике Србије.

Овогодишњи гостујући говорници били су Алгирдас Шемета, европски комесар за опорезивање и царинску унију, ревизију и борбу против превара, и Карлош Кошта, гувернер Централне банке Португала.
Државна ревизорска институција Републике Србије присуствује оваквим састанцима након стицања статуса кандидата за чланство у Европској унији марта ове године.
Догађај је организовала ВРИ Португала, у својству председавајућег Контакт комитета, а у сарадњи са ВРИ Литваније, следећим председавајућим Контакт комитета, и Европским ревизорским судом, претходним председавајућим Контакт комитета.