Државна ревизорска институција

Састанак Контакт комитета председника врховних ревизорских институција Европске уније

15. октобар 2018. година
Састанак Контакт комитета председника врховних ревизорских институција Европске уније

Председник Државне ревизорске институције др Душко Пејовић присуствовао је састанку Контакт комитета председника врховних ревизорских институција Европске уније и Европског ревизорског суда одржаном у Дубровнику 11. и 12. октобра 2018. године. Домаћин скупа била је Канцеларија за ревизију Хрватске.

Главна тема састанка се односила на „Интеракцију са грађанима ЕУ– отварање врховних ревизорских институција“, која је организована кроз дискусију у форми две подсесије „Интеракција са грађанима ЕУ – поглед кроз прозор“ и „Иновативни приступи врховних ревизорских институција држава чланица Европске уније у комуникацији са грађанима/заинтересованим странама“. На скупу је било речи и о изазовима државне ревизије, као и о могућностима за унапређење утицаја врховних ревизорских институција.

Гостујући говорници били су Гроздана Перић, председница Одбора за финансије и државни буџет Хрватског сабора, Ивица Толић, члан Европског парламента, Карен Хил, директор ОЕЦД/СИГМА и Летиција Верите, представница невладине организације „Грађани за Европу“.

На састанку се такође разговарало о активностима Контакт комитета и професионалних партнера, као и о ревизијама ВРИ чланица Контакт комитета на теме везане за ЕУ. У оквиру овог састанка представљен је Извештај о активностима Мреже ВРИ држава кандидата и потенцијалних кандидата ЕУ и Европског ревизорског суда.

Представници држава кандидата за чланство у ЕУ присуствују састанку Контакт Комитета у својству посматрача.

Домаћин наредног састанка Контакт комитета биће Врховна ревизорска институција Пољске у јуну 2019. године.