Државна ревизорска институција

Обновљен Споразум о сарадњи српских и руских државних ревизора

21. фебруар 2020. година
Обновљен Споразум о сарадњи српских и руских државних ревизора

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор Републике Србије др Душко Пејовић и председник Рачуноводствене коморе Руске Федерације Алексеј Кудрин обновили су данас у Београду Споразум о сарадњи.

Потписивање новог Споразума о сарадњи ће омогућити размену искустава, одређених докумената у вези са методологијом ревизије, као и одговарајућих података, а у циљу повећања ефикасности у раду две врховне ревизорске институције, рекао је др Пејовић.

По његовим речима, српски и руски државни ревизори ће искуство размењивати одржавањем заједничких обука и семинара.

За државне ревизоре у Србији, како је истакао др Пејовић, нарочито је значајно искуство руских колега у области стратешке ревизије, а у чему је Рачуноводствена комора нарочито напредовала.

Сарадња две врховне рвеизорске институције биће унапређена и на пољу остваривања Циљева одрживог развоја и ревизија заштите животне средине, поручио је др Пејовић.

У разговору са делегацијом Рачуноводствене коморе Руске Федерације, др Пејовић је нагласио да је ДРИ у 2019. години објавила 240 ревизорских производа, као и да ће Институција ове године спровести 13 ревизија сврсисходности пословања.

Председник Рачуноводствене коморе Руске Федерације Алексеј Кудрин је нагласио да институција, на чијем је челу, има значајно искуство у области дигитализације ревизије.

Процес дигиталне трансформације ревизије требало би да иде упоредо са дигиталном трансформацијом Владе, министарстава, али и уопште државне администрације, истакао је Кудрин.

Како је објаснио, ревизори би требало стално да се стручно усавршавају, али и да проналазе технолошка решења која би користила у процесу ревизије.

Рачуноводствена комора Руске Федерације настоји да повећа број ревизора, а често ангажује и стручне сараднике, рекао је Кудрин.

Он је нагласио да би извештаји о ревизији требало да буду написани тако да их грађани разумеју.

Ревизори би извештаје требало да пишу једноставним језиком како би заинтересовали грађани за то како држава троши новац. Задатак ревизора је да у једноставном формату подносе грађанима информације и да им, на тај начин, омогуће да буду друштвени контролири, поручио је Кудрин.

Након уводних излагања председника две врховне ревизорске инстиотуције и потписивања споразума, одржан је српско-руски семинар за размену знања.

О стратегији развоја Државне ревизорске институције и Рачуноводствене коморе говориле су др Бојана Митровић, потпредседника Државне ревизорске институције и Анастасија Пермијакова, директорка Сектора за стратешки развој.

Милена Милинковић, секретар Државне ревизорске институције и Павел Демидов, директор Сектора за прес службу и информисање Рачуноводствене коморе представили су значај отворености и транспарентности активности врховних ревизорских институција.

Презентације у вези са искуством на пољу дигитализације поступка ревизије одржали су Драган Стојановић и Дејан Стојиљковић, државни ревизори у Државној ревизорској институцији и Михаил Петров, директор Сектора за дигиталну трансформацију и Алексеј Каулбарс, ревизор у Рачуноводственој комори.

На тему стратешких ревизија, испред ДРИ, говорили су Ивица Гавриловић, врховни државни ревизор и Жељко Мотић, државни ревизор, док су њихове руске колеге Дарија Циплакова, директорка Сектора за истраживање и методологију и Андреј Перчијан, ревизор представили искуствима која у овој области имају ревизори у Рачуноводственој комори.