Државна ревизорска институција

Обновљен Споразум о професионалној сарадњи између Државне ревизорске институције Републике Србије и Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске

06. фебруар 2020. година
Обновљен Споразум о професионалној сарадњи између Државне ревизорске институције Републике Србије и Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске

Председник и генерални државни ревизор Државне ревизорске институције Републике Србије, др Душко Пејовић, и главни ревизор Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, Јово Радукић, потписали су данас у Београду Споразум о професионалној сарадњи.

Важно је да развијамо међусобну сарадњу јер за то има основа, рекао је др Пејовић.

Као једну од области заједничке сарадње ДРИ и Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, др Пејовић је навео спровођење паралелних ревизија, нарочито ревизија сврсисходности пословања.

ДРИ ће ове године почети да примењује пилот пројекат аутоматизације поступка ревизије (АМС) док ће 2021. године овај систем бити потпуно примењив. Ово је једна од области у којој можемо да разменимо искуства са колегама из Републике Српске, рекао је др Пејовић.

Као области сарадње др Пејовић је навео и организовање заједничких обука, радионица, семинара у области екстерне ревизије јавног сектора, као и размену искустава у превођењу и примени ИНТОСАИ стандарда и друге професионалне регулативе.

Јово Радукић, главни ревизор Главне службе Републике Српске, нагласио је да потписивање Споразума о сарадњи представља наставак сарадње институција Републике Српске и Републике Србије, које се претходних година често састају и доста сарађују.

За Главну службу РС овај Споразум о сарадњи је веома значајан. Надамо се да ћемо у наредном периоду интензивније сарађивати, како бисмо ојачали наше институције и појачали финансијску дисциплину у нашим земљама, рекао је Радукић.