Државна ревизорска институција

Председник ДРИ др Душко Пејовић на свечаности поводом јубилеја Државне канцеларије за ревизију Летоније

24. август 2018. година
Председник ДРИ др Душко Пејовић на свечаности поводом јубилеја Државне канцеларије за ревизију Летоније

Председник Државне ревизорске институције др Душко Пејовић присуствовао је обележавању стогодишњице постојања Републике Летоније и 95 година од успостављања Државне канцеларије за ревизију Летоније.

У уводном обраћању ове церемоније која је одржана у Риги, др Пејовић је нагласио да је улога врховних ревизорских институција данас важнија него икада.

Морамо да гарантујемо професионализам применом најновијих стандарда и добрих пракси ревизије. На најбољи начин морамо да користимо наше колективно знање, вештине и искуство и да искористимо предности најновијих информационих и комуникационих технологија. Требада покажемо сопствени учинак и одговорност“, истакао је др Пејовић.

Он је подсетио на сличности развоја врховних ревизорских институција Летоније и Србије.

Формирање позиције генералног ревизора 2. децембра 1918. године поставило је темеље данашње врховне ревизорске институције у Летонији. Слично, Кнежевина Србија је Сретењским уставом из 1835. године прописала постојање Главне рачунџинице. И као што, у периоду између 1940. и 1991. године у Летонији није функционисала Државна канцеларија за ревизију као институција, исто тако ни у Србији то није био случај све до почетка 2000-тих година“, рекао је др Пејовић.

Државну ревизорску институцију Републике Србије и Државну канцеларију за ревизију Републике Летоније зближило је заједничко спровођење осмомесечног твининг лајт пројекта Контрола квалитета ревизија у Државној ревизорској институцији.

Овај пројекат је доказ да постоји воља врховних ревизорских институција да деле међусобна искуства, жеља да уче једне од других и тенденција да једна другој помажу и пружају подршку. Ви, наше летонске колеге, помогли сте нам дауведемоодговарајући систем контроле квалитета ревизије усклађен са европскими међународним стандардима ревизије, поручио је др Пејовић.

Елита Крумина, генерални државни ревизор РепубликеЛетоније је нагласила је да је „Државна канцеларија за ревизију независна, снажна и поуздана институција јавног сектора, поуздан члан међународних организација и лојалан савезник свих наших партнера са којима сарађујемо. Наше кључне вредности - одговорност, отвореност, развој - помогле су нам да ојачамо наш професионалан и доследан рад, и допринеле одговорности и финансијском управљању у јавном сектору. Прича о наших 95 година је дугачка и јединствена, и стога заслужује посебно обележавање, да би се представили стварни резултати нашег рада и међународних активности.

Међу бројним званицама, поред председника и генералног државног ревизора Републике Србије, били су највиши представници врховних ревизорских институција Естоније, Грузије, Молдавије и Украјине.