Државна ревизорска институција

Делегација ДРИ на конференцији „ЕУ иновације у ревизији и повећана саветодавна улога ВРИ, ради добробити друштва“

08. мај 2019. година
Делегација ДРИ на конференцији „ЕУ иновације у ревизији и повећана саветодавна улога ВРИ, ради добробити друштва“

Делегација Државне ревизорске институције Републике Србије коју су чинили др Бојана Митровић, потпредседник и Жељко Мотић, државни ревизор за методологију ревизије и развој, учествовала је на конференцији „ЕУ иновације у ревизији и повећана саветодавна улога ВРИ, ради добробити друштва“, одржаној 7. маја 2019. године у Букурешту у организацији Ревизорског суда Румуније. На конференцији се дискутовало о утицају новина у ревизији на улогу ВРИ у демократским друштвима, новим приступима ревизије јавног сектора и дигитализацији ревизије финансијских извештаја. Говорници су такође представили искуства и изазове ВРИ Европске уније на пољу јачања саветодавне улоге ВРИ, начину на који ВРИ доприносе повећању квалитета живота грађна и унапређењу социјалног утицаја ВРИ.

Конференцију су отворили председник Ревизорског суда Румуније, Михаи Бусујок, премијерка Румуније Виорица Данћила, председник Сената Румуније Калин Попеску Тарићеану и министар европских послова Румуније Георге Ћиамба.

На коференцији, организованој у оквиру румунског председавања Саветом Европске уније, говорили су председници и генерални ревизори ВРИ Аустрије, Португала, Чешке, Финске, Пољске, Бугарске, Естоније, Мађарске и Шпаније, као и председник Европског ревизорског суда Клаус Хајнер Лене. Представници ВРИ држава кандидата за чланство у ЕУ такође су добили позив за учешће на овом догађају.