Државна ревизорска институција

Председник ДРИ Душко Пејовић гост у јутарњем програму РТС: ДРИ није одговорна за застаревање кривичних пријава

22. мај 2019. година
Председник ДРИ Душко Пејовић гост у јутарњем програму РТС: ДРИ није одговорна за застаревање кривичних пријава
Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор др Душко Пејовић изјавио је, гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Србије, да износ од 217 милијарди динара представља збир утврђених неправилности и грешака у финансијским извештајима, а које су држани ревизори утврдили током ревизија спроведених 2018. године.

Гостујући на РТС-у поводом представљања Извештаја о раду ДРИ за 2018. годину, на питање код којих локалних самоуправа су државни ревизори утврдили највеће неправилности, др Пејовић је нагласио да ДРИ не прави поређења локалних самоуправа, али да то могу бити оне које су добиле негативну оцену у финансијском извештавању.

Ево, само да подсетим, општине Блаце, Гаџин Хан, Љиг, Лапово су добиле негативне оцене што у финансијском извештавању, што за извештај за правилност пословања, истакао је др Пејовић.

Одговарајући на питање где је ревизија најкомпликованија, генерални државни ревизор је објаснио да су то, по природи, највећи буџети или најсложеније организационе структуре корисника јавних средстава.

На пример, најкомпликованији и најтежи за ревизију је буџет Републике Србије. То су онда буџети фондова и буџети локалних самоуправа, али посебно Града Београда и највећа јавна предузећа, рекао је др Пејовић.

Он је нагласио да су за преузимање обавеза и пословање код корисника јавних средстава одговорна лица која су изабрана, односно према члану 71 Закона о буџетском систему, а то су руководиоци директних и индиректних буџетских корисника.

На питање чија је одговорност што су застареле кривичне пријаве које је претходних година ДРИ поднела, др Пејовић је нагласио да то није питање за ДРИ.

Од 263 кривичне пријаве које смо поднели, 129 је застарело. Отприлике, то је половина и то треба питати органе коју су надлежни за ту област.

Емисију можете погледати овде.