Државна ревизорска институција

Делегација ДРИ учествовала на 10. Конгресу ЕУРОСАИ

26. мај 2017. година
Делегација ДРИ учествовала на 10. Конгресу ЕУРОСАИ

Делегација Државне ревизорске институције, на челу са председником и генералним државним ревизором, Радославом Сретеновићем, учествовала је на 10. Конгресу Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ), одржаном у Истанбулу, Турска, од 22. до 25. маја 2017. године.На Конгресу је учествовало око 170 делагата из 41 ВРИ чланице ЕУРОСАИ, а десет ВРИ учестовало је у својству посматрача.


Главна тема 10. Конгресабила је примена ИССАИ стандарда, односно изазови и решења у циљу даљег унапређења стандарда ревизије. Делегација ДРИ имала је прилику да кроз две пленарне сесије на Конгресу разматра реализацију Стратешког плана ЕУРОСАИ за период од 2011. до 2017. године, као и извештаје ЕУРОСАИ радних група.


Учесници Конгреса присуствовали су и организованим тематским радним сесијама, на којима су разговарали о примерима добрих пракси и искуствима ВРИ. Шефови делегацијесу, кроз организоване семинаре, разматрали начине на које врховне ревизорске институције (ВРИ)могу одговорити на новонасталепроблеме попут сајбер безбедности, ревизијесредстава која се додељују за збрињавање избеглих и расељених лица, питања у вези са хуманитарним проблемима, као и семинару посвећеном теми улоге ВРИ у обезбеђивањуспровођењациљева одрживог развоја. Чланови делегације су, у оквиру својих радних сесија, разматрали објављивање ревизијских налаза уз поштовање начела транспарентности и вредности и користи од ВРИ; приступе ВРИ изазовима у примени ИССАИ стандарда; надлежности и капацитете ВРИ за спровођење ИТ ревизија и начин на који дигитална револуција може да помогне у ревизији; као и управљање етиком у ревизији јавног сектора.


Као резултат дискусија током семинара, чланице ЕУРОСАИ су усвојиле Истанбулску декларацију, са закључцима и препорукама Конгреса.


Домаћин 10. Конгреса био је Рачунски суд Турске, који је овим преузео председавање ЕУРОСАИ од ВРИ Холандије, претходног домаћина Конгреа. Следећи, 11. Конгрес ЕУРОСАИ, биће одржан у Чешкој Републици, 2020. године.


Посета је организована уз подршку пројекта “Ефикаснији механизми одговорности у јавним финансијама” који спроводе Државна ревизорска институција и Програм уједињених нација за развој (УНДП), а који је финансиран од стране Владе Шведске.