Државна ревизорска институција

Делегација ДРИ учествовала на регионалној радионици о јачање сарадње парламената и врховних ревизорских институција на Западном Балкану

14. новембар 2019. година
Делегација ДРИ учествовала на регионалној радионици о јачање сарадње парламената и врховних ревизорских институција на Западном Балкану

Љиљана Димитријевић, члан Савета Државне ревизорске институције и Мира Бањац, начелник Службе за финансије и рачуноводство учествовале су на регионалној радионици „Стратегије и технички приступи јачању сарадње између парламената и врховних ревизорских институција“ одржаној од 12. до 14. новембра у Подгорици.

Регионални скуп окупио је представнике врховних ревизорских институција и парламентарних одбора за финансије, односно ревизију из региона Западног Балкана у циљу размене искустава и проналажења стратегија и техничких приступа за јачање сарадње између парламената и ВРИ. Радионица је организована и у циљу сагледавања највеће користи од сарадње ВРИ и парламената приликом спровођења различитих врста ревизија или након ревидирања одређених субјеката.

Разумевање извештаја о ревизији, коришћење извештаја о ревизији у циљу разматрања учинка државе, праћење извештавања препорука, планирање рада врховних ревизорских институција и буџетирање, биле су неке од тема које су разматране током одржавања тродневне радионице.

Делегација Државне ревизорске институције је представила сарадњу коју Институција и Народна скупштина Републике Србије имају када је реч о независности врховних ревизорских институција, разматрању извештаја о ревизији и праћењу реализације препорука на основу извештаја о ревизији.

Регионални скуп су организовали Одбор за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе, Светска банка и СИГМА, уз подршку Фонда за јачање одговорности и фидуцијарног окружења (SAFE), који су успоставили Државни секретаријат Швајцарске за економска питања (SECO) и Европска комисија. Ова радионица представља наставак регионалне конференције Мреже парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције Западног Балкана и врховних ревизорских институција одржане у мају 2019. године у Тирани.

Светска банка сарађује са Мрежом парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције Западног Балкана (NPC) као део партнерства знања усредсређеног на јачање праксе финансијског надзора на Западном Балкану. Партнерство знања је покренуто 2016. године и подржава га SAFE.