Државна ревизорска институција

Церемонија потписивања споразума о сарадњи Мисије УСАИД и локалних самоуправа

16. новембар 2018. година
Церемонија потписивања споразума о сарадњи Мисије УСАИД и локалних самоуправа

Државна ревизорска институција (ДРИ) је до сада објавила 1000 извештаја о ревизији, а скоро половина извештаја односи се на локалне самоуправе и ниједна није добила позитивну оцену, изјавио је данас председник ДРИ и генерални државни ревизор др Душко Пејовић.

Он је током церемоније потписивања Споразума о сарадњи између Мисије УСАИД у Србији и локалних самоуправа нагласио да је највише било оцена, које се према стандардима, квалификују као „с резервом“.

„Није дат ниједан позитиван извештај о ревизији, зато што су неправилности које је ДРИ утврдила веће од граничних“, истакао је др Пејовић.

„Велики проблем у локалним самоуправама је недостатак интерне контроле и интерне ревизије, који, или не постоје, или тамо где их има, не функционишу како треба, нагласио је др Пејовић. Он је додао да се 60 до 80 одсто неправилности односи на јавне набавке, плаћање без правног основа и валидне документације, као и обрачун плата запосленима.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић оценио је да је веома добро што је ДРИ указала на све елементе и пропусте локалних самоуправа, јер ће то помоћи да се отклоне неправилности у пословању.

„Да ли очекујете да свуда буде идеално стање? Наравно да то није могуће, али улога ДРИ је да укаже на пропусте уколико их има и да се ти пропусти исправе. Све локалне самоуправе или барем највећи број њих те пропусте исправља, и то не само ове, већ и ранијих година, изјавио је Ружић.

Пројекат УСАИД за одговорну власт, вредан 8,5 милиона евра данас је потписало седам представника локалних самоуправа – Шапца, Сомбора, Сјенице, Врњачке Бање, Врања, Рашке и Димитровграда. Средства су намењена пружању техничке помоћи за смањење корупције у управи.

Директор УСАИД у Србији Мајкл Де Ла Роса је истакао да ће пројекат донети добробит грађанима, јер ће утицати на транспарентност трошења њихових средстава.