Државна ревизорска институција

Представници ДРИ учесници међународног вебинара о приоритетима ВРИ у пандемији COVID-19

22. јун 2020. година
Представници ДРИ учесници међународног вебинара о приоритетима ВРИ у пандемији COVID-19

Врховна ревизорска институција Руске Федерације, која председава Надзорним комитетом за новонастала питања (СЦЕИ) Међународне организације врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ) организовала је вебинар на тему „Приоритети ВРИ у пандемији COVID-19: теме, методе и технике ревизије“ који су пратили и представници Државне ревизорске институције.

Први семинар ове стручне групе на нивоу ИНТОСАИ о стратешкој улози ВРИ у решавању изазова које представља пандемија COVID-19 пратили су др Душко Пејовић, председник ДРИ и генерални државни ревизор, Данимир Вулиновић и Снежана Трњаковић, врховни државни ревизори, Наталија Паушић, државни ревизор и Милена Лековић, самостални саветник у ревизији.

Дискусија је обухватила теме које се односе на тренутни начин рада врховних ревизорских институција и главне изазове са којима су се суочавале на врхунцу избијања новог коронавируса. Разматрана су и главна очекивања и предвиђања ВРИ у погледу дугорочних последица које би пандемија COVID-19 могла имати на њихов рад, затим, конкретне активности које ће ВРИ обуставити, покренути и наставити, као и улога ВРИ у промовисању доброг управљања.

Учеснике вебинара, у уводним обраћањима, поздравили су Алексеј Кудрин, председник ВРИ Руске Федерације и председавајући ИНТОСАИ и СЦЕИ и др Маргит Кракер, председница ВРИ Аустрије и генерални секретар ИНТОСАИ.

Иницијативу COVID-19 ИНТОСАИ Комитета за политику, финансије и администрацију (ПФАЦ) представио је Џин Додаро, генерални ревизор САД, директор Канцеларије за одговорност Владе САД и потпредседник СЦЕИ, док је о ревизијама набавки и ризицима од корупције током COVID-19 говорио Хорхе Бермудес Сото, генерални ревизор Чилеа и извршни секретар Организације ВРИ Латинске Америке и Кариба (ОЛАЦЕФС).

Искуство о томе како је Европска организација врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) одговорила на COVID-19 представио је Кевин Самерсгил, начелник међународних односа и техничке сарадње ВРИ Велике Британије и председавајући пројектне групе ЕУРОСАИ за ревизију одговора на пандемију COVID-19.

Јан ван Шалквик, корпоративни извршни директор Канцеларије генералног ревизора ВРИ Јужноафричке Републике и представник Секретаријата ИНТОСАИ Комитета за изградњу капацитета (ЦБЦ) упознао је учеснике вебинара о првобитним разматрањима у ВРИ Јужноафричке Републике о реаговању на реакције влада на пандемију COVID-19.