Државна ревизорска институција

Састанак ДРИ и ЕК - праћење напретка у Преговарачком поглављу 32

29. новембар 2018. година
Састанак ДРИ и ЕК - праћење напретка у Преговарачком поглављу 32

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор др Душко Пејовић састао се данас са представницима Европске комисије са којима је разговарао о напретку оствареном у Преговарачком поглављу 32 – Финансијска контрола, у делу екстерне ревизије.

Састанку су присуствовали Рејмонд Хил и Александар Веран из Генералног директората за буџет, Ритва Хаикинен и Елвира Марија Ангуло Родригес из Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу, Владан Петровић из Делегације Европске уније у Републици Србији, као и представнице Министарства финансија Јелена Јевтовић и Мила Алексић. Испред ДРИ скупу су присуствовали врховни државни ревизор у Сектору за методологију ревизије и контролу квалитета Ивица Гавриловић, секретар Институције Милена Милинковић, шеф Канцеларије председника Ива Василић Миљић и виши саветник за европске интеграције Томислав Јовановић.

Преговарачко поглавље 32 – Финансијска контрола је прво преговарачко поглавље које је Република Србија отворила у оквиру процеса приступања Европској унији, 14. децембра 2015. године. Овогодишња мисија је трећа мисија за праћење напретка у овом Поглављу.

Поглавље 32 обухвата четири главне области: интерна финансијска контрола у јавном сектору (ИФКЈ), екстерна ревизија, заштита финансијских интереса ЕУ и заштита евра од фалсификовања.

Мерило за затварање Поглавља 32 за потпоглавље „Екстерна ревизија“ гласи:Државна ревизорска институција примењује стандарде Међународне организације врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ), укључујући обезбеђивање финансијске, функционалне и институционалне независности, спровођење финансијских ревизија и ревизија сврсисходности, као и поседовање довољно административних капацитета“.

Поред Државне ревизорске институције, чланови Преговарачке групе су представници: Министарства финансија, Народне банке Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Републичког секретаријата за законодавство, Канцеларије за ревизију система управљања средствима Европске уније и Министарства за европске интеграције.