Државна ревизорска институција

Председник ДРИ са студентима Економског факултета у Суботици: о транспарентнијим и одговорнијим јавним финансијсма

05. децембар 2018. година
Председник ДРИ са студентима Економског факултета у Суботици: о транспарентнијим и одговорнијим јавним финансијсма

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор др Душко Пејовић представио је улогу ДРИ у надзору над јавним финансијама на трибини која је под називом „Отворено о корупцији: ка транспарентнијим и одговорнијим јавним финансијама“ одржана на Економском факултету у Суботици.

Поред др Пејовића, са студентима и заинтересовим грађанима Суботице на Економском факултету су разговарали и проф. др Мирослав Прокопијевић из Института за европске студије и Драган Добрашиновић, председник Коалиције за јавни надзор јавних финансија.

На трибини је било речи и о економској цени корупције, као и о учешћу грађана у борби против корупције.

Др Пејовић је најавио да ће ДРИ убудућност ивише да се бави питањима која се директније тичу грађана, кроз ревизије сврсисходности, а на теме које се тичу цене комуналних услуга, електричне енергије, услуга предшколских установа.

Према речима Мирослава Прокопијевића, корупција са собом носи два проблема, атосу, моралноправни и економски, а то све утиче на квалитет живота грађана и стандард једне земље.

Драган Добрашиновић је подсетио на то да власт припада грађанима, као и на битне карике у ланцу одговорности, а у борби против корупције.

Након излагања говорника, у дискусији су учествовали иприсутни студенти и грађани. Неке од тема којих су се дотакли јесу извештај државних ревизора уг раду Суботици, неуспешне приватизације и непократање одговорности за то, реформа правосуђа, однос лобирања и корупције.

Скуп су организовали Студентски парламент Економског факултета у Суботици и Бечејско удружење младих (БУМ).