Државна ревизорска институција

Похвално је што је Државна ревизорска институција дефинисана у Уставу Републике Србије

30. октобар 2018. година
Похвално је што је Државна ревизорска институција дефинисана у Уставу Републике Србије

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор др Душко Пејовић рекао је да је похвално што је ДРИ дефинисана у Уставу Републике Србије иако неке европске земље то нису учиниле.

Он је на форуму који је одржан под називом “Независна регулаторна тела – струка и политика” подсетио да је Србија последња у Европи основала врховну ревизорску институцију.

Пејовић је нагласио да нема апсолутне независности институција, али да их штите Устав, закон и стандарди.

Државна ревизорска институција је организационо независна, у функционалном делу независно планира, спроводи и извештава, а ревизор је као појединац независан, поручио је др Пејовић.

Он је подсетио да је Србија још 1835. Сретењским уставом предвидела контролни орган који ће водити рачуна о трошењу новца, што је нека врста данашњег ДРИ.

Осим генералног државног ревизора, на данашњој конференцији, говорили су и програмски директор БИРОДИ Зоран Гавриловић, главни економиста Фискалног савета Данко Брчеревић, шеф правног тима ЦРТА Павле Димитријевић и програмски директор Транспарентност Србија Немања Ненадић.

Теме форума односиле су се на проблеме у раду независних регулаторних тела, као и на примере угрожавања независности и ометања у раду регулаторних тела. Такође, било је речи и о томе како се струка брани од политике, као и о односу извршне власти према независним институцијама