Државна ревизорска институција

Делегација ДРИ учествовала на састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију и етику

24. октобар 2018. година
Делегација ДРИ учествовала на састанку ЕУРОСАИ Радне групе за ревизију и етику

Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор др Душко Пејовић и шеф Канцеларије председника Ива Василић Миљић учествовали су на деветом састанку Радне групе за ревизију и етику Европске организације врховних ревизорских институција (ЕУРОСАИ) одржаном 22. и 23. октобра 2018. године у Лисабону.

Током скупа размењена су искуства у управљању етиком и у ревизији ради јачања интегритета, разматране су новине и потенцијална сарадња са екстерним партнерима, затим координирање активности са повезаним пројектним групама, као и план даљих активности.

Отварајући састанак, председик Ревизорског суда Португала Витор Калдеира нагласио је да је ЕУРОСАИ развио добар оквир за спровођење Етичког кодекса (ИССАИ 30) Међународне организације врховних ревизорских институција (ИНТОСАИ) и промоцију интегритета у јавном сектору, захваљујући седмогодишњем раду ове ЕУРОСАИ Радне групе.

Представници Државне ревизорске институције, са домаћином ВРИ Португала и Европским ревизорским судом, учествују у изради модела за обуку о етици, који представља једну од активности из Плана рада ове Радне групе за период 2017-2020.

На састанку су учествовали и представници Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) који су представили Препоруку ОЕЦД о интегритету у јавном сектору. Поред тога, допринос састанку кроз презентације дали су и председник Етичког одбора Банке Португала, председник Транспарентности Португала, као и директор Института за квалитет Португала. Међу многим питањима обрађеним током састанка, било је речи и о Предлогу европске директиве о заштити узбуњивача, као и ИСО стандарду 37001 из области система управљања намењеном за борбу против мита и корупције.

Састанак, ком је присуствовало око 40 делегата из 19 европских ВРИ и Европског ревизорског суда, организовао је Ревизорски суд Португала, који председава овом ЕУРОСАИ Радном групом.